Σάββατο, 2 Απριλίου 2016

ΕΝΟΤΗΤΑ 15 

ΜΑΘΗΜΑ 7 

ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΛΕΞΕΙΣ

Η γλώσσα μας έχει πολλές επιρροές από άλλες γλώσσες. Μας έχουν αλλά κι έχουμε δανειστεί πολλές λέξεις από άλλες γλώσσες. Κάποιες από αυτές τις συναντήσαμε σε αυτό το μάθημα. Ευτυχώς γνωρίζαμε την ελληνική αντίστοιχη λέξη τους που σημαίνει ότι δεν έχουμε ξεχάσει εντελώς τα ελληνικά μας. Σε αυτό το μάθημα επίσης μάθαμε της σύνθετες λέξεις.Για να βοηθήσω τα παιδιά να το καταλάβουν καλύτερα είπαμε ότι οι λέξεις παντρεύονται και για να δείξουν ότι είναι παντρεμένες φοράνε το στεφάνι τους, το συνδετικό δηλαδή ο. Εκτός όμως από αυτές μάθαμε ότι οι σύνθετες λέξεις που μου δείχνουν ότι κάποιος πουλάει κάτι παίρνουν την κατάληξη -πωλης, ενώ εκείνες που μου δείχνουν ότι κάποιος φτιάχνει κάτι παίρνουν την κατάληξη -ποιος. 
Έλα να παρακολουθήσουμε το παρακάτω βίντεο της εκπαιδευτικής τηλεόρασης για να τις θυμηθούμε.
Τώρα πάμε να παίξουμε! Από τη σελίδα http://users.sch.gr/evniki/Btaxi βρήκα αυτό το ωραίο παιχνίδι. Ταίριαξε τις λέξεις για να φτιάξεις σύνθετες.
Βοήθησε την κουκουβάγια να βρει το αστέρι της. Διάλεξε τη σωστή σύνθετη λέξη.
Ας παίξουμε με το Πρώτο κουδούνι. Διάλεξε επίπεδο και φτιάξε σύνθετες λέξεις.
Και τέλος θα παίξουμε με το Φουντούλη και το Φωτόδεντρο. Φτιάχνουμε σύνθετες λέξεις από τον κόσμο της θάλασσας. Μην ξεχάσεις να πατήσεις το μανιταράκι για να ξεκινήσεις.

Καλή διασκέδαση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου