Σάββατο 2 Απριλίου 2016

ΕΝΟΤΗΤΑ 16 

ΜΑΘΗΜΑ 1 

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΤΟ ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ

Μιας κι αυτή η ενότητα είναι για τα συναισθήματα και μιας και είμαι υπερήφανη Κρητικιά, κάθε φορά που λέω αυτή τη λέξη μου έρχεται μια μαντινάδα στο μυαλό:

Όλα τα συναισθήματα που νιώθουμε μπορούμε
με μαντινάδες όμορφες γλυκά να τραγουδούμε.

Θα έσκαγα αν δεν το έγραφα. Και τώρα στο θέμα μας!
Εκείνο που πρέπει να καταλάβουν οι μεγάλοι και τα παιδιά περισσότερο είναι ότι όλα τα συναισθήματα είναι κομμάτι του εαυτού μας τα οποία δεν πρέπει να κρύβουμε. Ό,τι μένει μέσα μας μεγαλώνει... εκτός από την αγάπη. Εκείνη μεγαλώνει όταν τρέφεται κι όχι όταν την κρατάμε για τον εαυτό μας. Αποδεχόμαστε αυτό που νιώθουμε και το δείχνουμε με υγιή τρόπο. Η αγάπη, η χαρά, η λύπη, η ντροπή, η ζήλια,η περηφάνια, η αγωνία, ο θυμός έχουν επισκεφτεί όλους τους ανθρώπους. Κάποια τα εκδηλώνουμε κι άλλα τα κρατάμε για τον εαυτό μας.
Οι μεγάλοι έχουν μάθει να τα χειρίζονται. Οι μικροί τώρα μαθαίνουν. Κι εγώ σας λέω μικροί μου φίλοι ότι κανένα συναίσθημα δεν είναι κακό. Ακόμα και ο θυμός είναι κάτι φυσιολογικό. Απλά πρέπει να μάθουμε να τον διαχειριζόμαστε και να τον εκδηλώνουμε χωρίς να βλάπτουμε τους γύρω μας. 
Εκείνο όμως που οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ξεχάσει να δείχνουν είναι η αγάπη. Θες η συνήθεια; Θες η έλλειψη χρόνου; Θες το άγχος και τα άλλα προβλήματα; Πάντα κάτι φταίει και αφήνει την αγάπη πίσω. Δεν φτάνει όμως να τη νιώθουμε. Πρέπει και να τη λέμε. Όταν η μέρα σου τελειώσει, παρά τις δυσκολίες της και τις πολλές δουλειές της, ένα φιλί, μία καληνύχτα κι ένα Σ' αγαπώ σου δίνει τα πιο όμορφα όνειρα...Γιατί να το κρατάμε για τον εαυτό μας;
Στην τάξη μιλήσαμε για τα συναισθήματα και προσπαθήσαμε να τα ανακαλύψουμε στα πρόσωπα των ανθρώπων μέσα από την παρακάτω παρουσίαση.

Παρακολουθήσαμε και το παρακάτω βίντεο για τα συναισθήματα.
Διάβασε και το παραμύθι "Το νησί των συναισθημάτων" με τη μουσική του Χατζιδάκι και θα καταλάβεις πόσο σημαντική είναι η αγάπη.
Μου φαίνεται πως μελαγχόλησα! Αν θέλεις μπορείς να ακούσεις ένα παραμύθι για τα συναισθήματα
κι ένα τραγούδι για αυτά.
Ας μιλήσουμε για το μάθημά μας. Σε αυτό το μάθημα είδαμε τον Σέργιο που έδινε εξετάσεις για το Ωδείο με το ακορντεόν του. Έχεις ακούσει ποτέ ακορντεόν; Άκουσέ το από το παρακάτω βίντεο.
Και για να μην ξεχνιόμαστε πάμε να βρούμε τα ρήματα του κειμένου με τη βοήθεια της σελίδας http://users.sch.gr/evniki/Btaxi
Μαζί με αυτό το κείμενο διαβάσαμε και το ποίημα "Το τραγούδι του κλόουν". Πάμε να το ακούσουμε;
Τέλος μπορείς να παίξεις με τα συναισθήματα από το ηλεκτρονικό μας βιβλίο και το κομμάτι του παζλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου