Σάββατο 2 Απριλίου 2016

ΠΕΡΝΑ-ΠΕΡΝΑ Η ΜΕΛΙΣΣΑ 

ΜΕ ΤΑ ΔΕΥΤΕΡΑΚΙΑ ΤΗΣ 

ΠΑΙΖΩ ΜΕ ΤΗ ΜΕΛΙΣΣΑ 

Σας το είπα εγώ ότι δεν τελειώσαμε. Έτσι θα σας άφηνα; Χωρίς παιχνιδάκια; Χωρίς να σας δείξω τι έφτιαξαν τα παιδάκια μου;Παιχνίδια με θέμα την μέλισσα έπαιζαν και παλαιότερα, πριν ανακαλύψουμε τους υπολογιστές. Φυσικά όλοι γνωρίζουμε το γνωστό παιχνίδι "Περνά-περνά η μέλισσα". 
Τα παιδιά διαλέγουν δύο αρχηγούς, οι οποίοι παίρνουν ένα όνομα. Π.χ. εγώ είμαι το κεράσι, εγώ το μανταρίνι ή εγώ είμαι το πιλάφι, εγώ είμαι η καρμπονάρα. Μόλις αποφασίσουν στέκονται ο ένας απέναντι από τον άλλο και τα υπόλοιπα παιδιά σχηματίζουν μία ουρά. Οι δύο αρχηγοί χτυπούν ψηλά τα χέρια τους σαν αψίδα για να περάσουν οι άλλοι από κάτω ενώ τραγουδούν:
Περνά-περνά η μέλισσα
με τα μελισσόπουλα 
και με τα παιδόπουλα

Σταματούν και πιάνουν το παιδί που περνάει εκείνη τη στιγμή κάτω από τα χέρια τους. Του λένε μυστικά στο αυτί να διαλέξει ένα από αυτό που έχουν επιλέξει για όνομά τους. Όταν το παιδί διαλέξει ένα από τα δύο, χωρίς να το ακούσουν οι άλλοι, πάει πίσω από τον αρχηγό με το όνομα που διάλεξε και τον πιάνει από την μέση. Το ίδιο γίνεται μέχρι να διαλέξουν όλα τα παιδιά. Στο τέλος αφού έχουν γίνει δύο αλυσίδες οι αρχηγοί πιάνονται από τα χέρια και τραβιούνται από τα πίσω παιδιά. Όποια ομάδα τραβήξει την άλλη κερδίζει.
Ένα άλλο παιχνίδι είναι και το 

Μέλισσα - Μέλισσα


Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες και, πιασμένα γερά από τα χέρια, στέκονται αντικριστά με μια απόσταση δεκαπέντε-είκοσι μέτρων ανάμεσα τους. 
Η πρώτη ομάδα φωνάζει: - Μέλισσα, Μέλισσα! 
Η δεύτερη απαντά: - Μέλι γλυκύτατο! 
Η πρώτη: - Σε ποιόν παραγγείλατε; 
Η άλλη ζητάει έναν παίχτη: - Στον Κωστή! 
Τότε αυτός ο παίχτης τρέχει καταπάνω τους και πέφτει με δύναμη πάνω σε όποιο πιάσιμο χεριών του φαίνεται το πιο αδύναμο. Αν καταφέρει να σπάσει το δεσμό των χεριών, παίρνει ένα παιδί από αυτήν την ομάδα και το φέρνει στη δική του. Αντίθετα, αν δεν μπορέσει να σπάσει την ένωση, μένει ο ίδιος με τους άλλους. Κερδίζει η ομάδα που θα τους πάρει όλους.

πηγή: http://www.stougiannidis.gr/hypoglossal/32_melissa.htm#Melissa

Εμείς στην τάξη αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα επιτραπέζιο με θέμα την μέλισσα. Χωριστήκαμε σε ομάδες. Μία ομάδα ανέλαβε να φτιάξει το ταμπλό. Σε αυτό βάλαμε ερωτήσεις γνώσεων για τη μέλισσα, παγίδες αλλά και επιτυχίες που σε οδηγούσαν μπροστά!
 Μία άλλη ομάδα ανέλαβε να φτιάξει τις κάρτες με τις ερωτήσεις γνώσεων.
Μία άλλη τους κανόνες του παιχνιδιού,
Και η τέταρτη τα πιόνια.
Πέσαμε με τα μούτρα στη δουλειά και σε λίγη ώρα με πολλή συνεργασία όλα ήταν έτοιμα. Το ταμπλό, 
τα πούλια μας, με διαφορετικά χρώματα στις ρίγες για να ξεχωρίζουν οι ομάδες,
 οι κανόνες του παιχνιδιού για να μην κάνουμε ζαβολιές, 
 και οι κάρτες των ερωτήσεων.
 Τα στήσαμε και ξεκινήσαμε το παιχνίδι.

Το ευχαριστηθήκαμε αν και μόνο μία ομάδα θα μπορούσε να νικήσει. Σημασία όμως έχει ότι περάσαμε καλά!.
Θέλεις να παίξεις κι άλλα παιχνίδια με τη μέλισσα; Τα βρήκα όλα στην ιστοσελίδα Μελισσοκόμος. Προσπάθησε να ρίξεις κάτω τα εξάγωνα. Πρόσεχε έχεις μόνο τρεις ευκαιρίες.
Προσπάθησε να οδηγήσεις τη μελισσούλα σου με τα βελάκια στην κυψέλη της χωρίς να τη ρίξεις πάνω στους τοίχους. 
Οδήγησε με τα βέλη σου την μέλισσα στην κυψέλη της. Εσύ οδηγείς την κίτρινη μέλισσα, η κόκκινη θα κάνει τις αντίστροφες κινήσεις από σένα. Αν συλλέξεις τα φρούτα θα πάρεις περισσότερους βαθμούς. Αν συλλέξεις τα λουλούδια  θα χαθούν τα εμπόδια. Στις γκρι πλάκες μπορείς να πατήσεις μόνο μία φορά. 
Βοήθησε τη μέλισσα να μαζέψει το μέλι και να το πάει στην κυψέλη της. 
Δώσε στην αρκουδίτσα να φάει λίγο μέλι. Πάτα την αρκούδα κι αυτή θα αρχίσει να κυλά. Πρέπει να πάει στο βάζο με το μέλι. Αν χτυπήσεις τις κηρήθρες θα μπουν εμπόδιο και θα την βοηθήσουν να μην πέσει έξω.
Με αυτά σας αποχαιρετούμε. 
Ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για το θεατρικό μας
"Πανηγύρι με τη γύρη"
Ελπίζω να καταφέρω να τραβήξω λίγες φωτογραφίες για μία τελευταία ανάρτηση...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου