Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

ΠΩΣ ΥΙΟΘΕΤΗΣΑΜΕ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΓΗΣ (3) 
ΟΥΔΕΤΕΡΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΣΕ -Ι ΚΑΙ -Ο

Φτάσαμε στο τελευταίο κομμάτι του μαθήματος και της γραμματικής του. Κάποιες φορές μου φαίνονται ατελείωτα αυτά που πρέπει να μάθουμε σε ένα μόνο μάθημα. Ευτυχώς που τα κάναμε και πέρσι έτσι φέτος μας ήταν πολύ πιο εύκολα αφού χρειάστηκε μόνο να τα φρεσκάρουμε. Ασχοληθήκαμε λοιπόν αυτή τη φορά με τα ουδέτερα ουσιαστικά, ορθογραφία και κλίση.
Ξεκινώντας με τα  ουδέτερα ουσιαστικά σε -ο μάθαμε ότι γράφονται όλα με όμικρον. Βρες τα λάθη στο παρακάτω παιχνίδι και διόρθωσέ τα.
πηγή: http://inschool.gr
Προχωρώντας το παραπάνω βηματάκι μας μάθαμε κι εκείνα που τελειώνουν σε -ειο. Για να τα θυμόμαστε είπαμε ότι όλα τα κτίρια που τελειώνουν σε -ειο και όπου μπαινοβγαίνει κόσμος γράφονται με -ει. π.χ. ωδείο, νοσοκομείο, λεωφορείο
Παρακολούθησε το παρακάτω βίντεο για να τα θυμηθείς.
Κάνε και την παρακάτω άσκηση για εξάσκηση.
πηγή: http://inschool.gr
Κατά την κλίση τους ορισμένα ουδέτερα ουσιαστικά κατεβάζουν τον τόνο τους, όπως το πρόσωπο, ενώ άλλα τον διατηρούν στην ίδια συλλαβή σε όλες τις πτώσεις όπως το σίδερο. Δεν αναφερθήκαμε όμως σε κανόνες. Αρκεστήκαμε στο πώς ακούγεται πιο σωστά στο αυτάκι μας. 
Μετά τα -ο προχωρήσαμε στα -ι. Είναι πολύ παιδικό για μας το τραγουδάκι της κυρίας Σιντορέ για να ουδέτερα ουσιαστικά σε -ι αλλά δεν χάνουμε τίποτα να το ακούσουμε ξανά.
Και όπως είπαμε παραπάνω, προχωρώντας λίγο πιο πέρα μάθαμε τις εξαιρέσεις τους. Θέλεις να θυμηθείς το τραγούδι που ακούσαμε;
Η κλίση των ουσιαστικών σε αυτή την ομάδα είναι ευκολότερη. Ακόμα και οι εξαιρέσεις κρατάμε ίδια την ορθογραφία τους σε όλες τις πτώσεις, εκτός από το βράδυ. Αυτό το πονηρό όταν έχει παρέα δίπλα του γίνεται ι. Για να κάνεις εξάσκηση στην κλίση των ουδέτερων ουσιαστικών συμπλήρωσε τον παρακάτω πίνακα.
πηγή: http://12dim-kaval.kav.sch.gr
Όλη η θεωρία που μάθαμε σε αυτό το μάθημα βρίσκεται στην παρακάτω παρουσίαση του Άγγελου Χαραλάμπους. Μπορείς να τη δεις και παρακάτω.
Πάμε να κάνουμε και τις παρακάτω ασκήσεις. Αρκεί να θυμάσαι ότι η ορθογραφία των λέξεων δεν αλλάζει πουθενά. Όλες οι λέξεις της ίδιας οικογένειας γράφονται το ίδιο.
πηγή: http://12dim-kaval.kav.sch.gr
πηγή: http://12dim-kaval.kav.sch.gr
Και για να μην ξεχνάμε το υποκείμενο και το αντικείμενο...
πηγή: inschool.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου