Ήρθε η ώρα των κλασμάτων, τα οποία τα παιδιά τα βρήκαν (προς το παρόν) εύκολα και διασκεδαστικά. Είδαμε τι σημαίνει κλάσμα, πώς διαβάζεται, τι μου δείχνει και πώς το φτιάχνω ή το γράφω.Αρχικά είδαμε μια πίτσα κομμένη σε ανόμοια κομμάτια.
Μιλήσαμε για το αν τα κομμάτια είναι ίσα και δίκαια μοιρασμένα. Τις λέξεις δίκαια μοιρασμένα τις τονίσαμε πολλές φορές για να τις συδυάσουμε παρακάτω με τη διαίρεση που θα τη χρειαστούμε.
Είπαμε ότι πρέπει αρχικά τα κομμμάτια μας να είναι δίκαια μοιρασμένα. Έτσι τους έδειξα μια άλλη πίτσαα με ίσα κομμάτια.
Αφού διαπιστώσαμε ότι τα κομμάτια ήταν ίσα, τα μετρήσαμε κι έπειτα πήρα το ένα. Είδαμε ότι όταν παίρνουμε ένα μέρος από ένα ολόκληρο κομμάτι μπορούμε να το γράψουμε με κλάσμα. Μαθαίνοντας τι μου δείχνει το κλάσμα είδαμε και τους όρους του, όπως φαίνεται και στην εικόνα του βιβλίου παρακάτω. Κάναμε πολλά παραδείγματα με πίτσες ώσπου να καταλάβουμε καλύτερα. Έπειτα εστιάσαμε στο πώς το διαβάζουμε. Τον αριθμητή κανονικά και τον παρονομαστή σαν να κάνουμε αγώνα... (δεύτερα, τρίτα, τέταρτα κ.ο.κ.) Σε αυτό το σημείο έδειχνα κάρτες κλασμάτων στα παιδιά τις οποίες καλούνταν να μου διαβάσουν.
Αντίστοιχα, σε κάθε δραστηριότητα συμπληρώναμε και την άσκηση στο φύλλο εργασίας μας.
Σειρά είχε να μάθουμε να τα φτιάχνουμε. Έδωσα σε κάθε παιδί έναν κύκλο με ίσα μοιρασμένα κομμάτια και ζητούσα από το καθένα να το γεμίσει με έναν συγκεκριμένο αριθμό κομματιών. Αφού το γέμιζε μου έλεγε το κλάσμα των χρωματισμένων κομματιών και το έγραφε στο πινακάκι του.
Αφού το φτιάξαμε θέλαμε έπειτα να το αναγνωρίσουμε. Για να μη μας μείνει στο μυαλό μόνο το στρογγυλό σχέδιο, έδειξα κάρτες με διάφορα σχέδια στα παιδιά, κομμένα σε ίσα κομμάτια και χρωματισμένα κάποια από αυτά. Τα παιδιά έπρεπε να μου πουν τι κλάσμα δείχνει το κάθε σχέδιο και να το γράψουν στο πινακάκι.
Δεν μείναμε μόνο στα σχήματα, περάσαμε και στα αντικείμενα. Είδαμε ότι τα κλάσματα μπορούν να μου δείξουν κι ένα μέρος αντικειμένων και κάναμε παραδείγματα με τα μολύβια μας. Στο τέλος κάναμε και μ ια δραστηριότητα αντιστοίχισης όπου έπρεπε να ταιριάξουμε το φυλλαράκι με το κλάσμα μας με το σωστό μήλο!
Πριν μπούμε στις ασκήσεις το βιβλίου και του τετραδίου μας, κάναμε μια επανάληψη στην ανάγνωση κλασμάτων με τα παρακάτω παιχνίδια.
πηγή παιχνιδιών: wordwall.net
Οι ασκήσεις του βιβλίου και του τετραδίου μας, μας φάνηκαν πολύ εύκολες. Στο τέλος συμπληρώσαμε και τον "Τσεπάκια" μας με την καινούρια ομάδα μας.
Αν θέλεις διάλεξε κάποιο από τα παρακάτω βίντεο για να θυμηθείς ξανά ό,τι μάθαμε στα κλάσματα.
Είμαστε έτοιμοι για πολλά παιχνίδια; Κάποια θα βρεις εδώ κι ακόμα περισσότερα πατώντας το βελάκι στο τέλος της σελίδας.
Στο πτώτο παιχνίδι βρες αν τα κομμάτια είναι ίδα μοιρασμένα.
πηγή: inschool.gr
Στα επόμενα παιχνίδια θυμόμαστε πώς ονομάζονται οι αριθμοί στα κλάσματα.
πηγή παιχνιδιών: wordwall.net
Στα παρακάτω παιχνίδια ενώνουμε τα κλάσματα με τα ονόματά τους.
πηγή παιχνιδιών: wordwall.net
Σε όλα τα παρακάτω αναγνωρίζουμε και διαβάζουμε, ενώνουμε και βρίσκουμε τα κλάσματα από τα σχήματα.
πηγή παιχνιδιών: inschool.gr
πηγή: turtlediary.com
πηγή: phet.colorado.edu
πηγή: primarygames.com
πηγή: math4childrenplus.com
πηγή: sheppardsoftware.com
πηγή: mathwarehouse.com
πηγή παιχνιδιών: iknowit.com
πηγή: digipuzzle.net
πηγή: katsba.ueuo.com
πηγή παιχνιδιών: learningapps.org
πηγή παιχνιδιών: wordwall.net
Αν θέλεις να παίξεις κι άλλα παιχνίδια με τα κλάσματα μπορείς να πατήσεις το βελάκι και να δεις ακόμα περισσότερα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου