Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΚΛΑΣΜΑΤΑ 

Μπήκαμε και στα κλάσματα τα οποία, προς μεγάλη έκπληξή μου, δεν μας δυσκόλεψαν! Για να μας γίνουν περισσότερο κατανοητά το κάναμε βιωματικά.Είχα ζητήσει από την προηγούμενη μέρα να κρατάει κάθε παιδί κι ένα μήλο. Πήρα κι εγώ την προίκα μου από το σπίτι κι ετοιμαστήκαμε να κάνουμε μάθημα. Μεγάλη απορία είχαν τα παιδιά τι θα τα κάναμε τα μήλα.
Στρώσαμε κάτω πετσέτες κι αρχίσαμε ένα- ένα να τα κόβουμε τονίζοντας ότι είναι μοιρασμένο σε ίσα μέρη. Στη συνέχεια τρώγαμε ένα κομμάτι και λέγαμε ότι φάγαμε το 1 από τα 4(π.χ.). 
Έτσι από τη θεωρία περάσαμε στην πράξη για το πώς θα το γράφαμε. Μάθαμε λοιπόν τι είναι κλάσμα, ποιος ο αριθμητής και ποιος ο παρανομαστής και τι μας δείχνει ο κάθε αριθμός.
Για να τα εμπεδώσουμε καλύτερα φτιάξαμε τη δική μας μηλιά. Η δική μας μηλιά είχε ένα σωρό μηλοκλάσματα πάνω της. Εμείς για να τα κόψουμε έπρεπε να τα διαβάσουμε πρώτα.


 Κάθε παιδί πήρε ένα φυλλαράκι με κλάσμα γραμμένο πάνω του κι έπρεπε να βρει το μήλο του, να το κολλήσει για να το κερδίσει.


Τα παιδιά το ευχαριστήθηκαν και ήταν μετά πολύ εύκολο να προχωρήσουμε στο βιβλίο και τις ασκήσεις του. Πάμε να παίξουμε μερικά παιχνίδια κλασμάτων; Στο πρώτο παιχνίδι μέτρα τα κόκκινα κομμάτια και γράψε το κλάσμα που αντιστοιχεί. Πάτα το γκρι κουμπί από κάτω για να δεις αν το βρήκες σωστά.
πηγή: http://mathematics.hellam.net
Σε αυτό το παιχνίδι πάτα το τετράγωνο που σου λέει το κλάσμα για να το μετατρέψεις σε κόκκινο και να είναι τόσο όσο σου λέει το κλάσμα.
πηγή: http://users.sch.gr/salnk/online/
Τα δύο τελευταία παιχνίδια είναι από τη σελίδα inschool.gr. Στο πρώτο αντιστοίχησε το κλάσμα με το σχήμα του.
Και στο τελευταίο γράψε εσύ το κλάσμα που σου δείχνουν τα σχήματα.
Για να παίξεις περισσότερα παιχνίδια με τα κλάσματα πήγαινε στις ετικέτες δίπλα και πάτα Παιχνίδια κλασμάτων. Διάλεξε όποιο θέλεις και καλή διασκέδαση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου