Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

ΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΗΣ ΚΝΩΣΟΥ 


Ανάκτορα υπήρχαν σε όλες τις μεγάλες μινωικές πόλεις. Έχουν βρεθεί ανάκτορα στα Μάλια, στη Ζάκρο, στη Φαιστό. Εκείνο όμως που ήταν το κέντρο του μινωικού πολιτισμού ήταν το ανάκτορο της Κνωσού, και η κατοικία του βασιλιά Μίνωα. 
Ο Μανώλης και ο Δημήτρης Στ. μας μίλησαν για το παλάτι αυτό και γιατί χαρακτηρίστηκε λαβύρινθος μέσα από έναν πολύ ωραίο πίνακα αναφοράς.
Πολλά παιδιά είχαν την εντύπωση ότι εκείνος που ανακάλυψε πρώτος το παλάτι της Κνωσού ήταν ο Άρθουρ Έβανς. Εμείς σε αυτό το μάθημα μάθαμε ότι άλλος έκανε την αρχή. Μέσα από την παρακάτω παρουσίαση είδαμε την ιστορία των ανασκαφών, τη σημασία της θέσης του ανακτόρου καθώς και τα αναρίθμητα διαμερίσματά του.
Στην τάξη είδαμε βίντεο πώς είναι το παλάτι της Κνωσού σήμερα αλλά και πώς ήταν παλιά μέσα από μία παρουσίαση 3D. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλά βίντεο για το παλάτι της Κνωσού. Στην τάξη είδαμε το παρακάτω που θεωρώ ότι είναι πολύ καλό, ειδικά η εισαγωγή του. 
Είμαστε τυχεροί γιατί ζούμε στην Κρήτη κι έχουμε την ευκαιρία να δούμε όλα αυτά που μαθαίνουμε από κοντά. Είμαστε λοιπόν πολύ καλά προετοιμασμένοι κι ανυπόμονοι να πάμε κι εμείς στο παλάτι. Αυτό όμως που περιμένουν πώς και πώς τα παιδάκια μου να δουν είναι ο λαβύρινθος. Αν και έχουμε ήδη πει πως το παλάτι της Κνωσού ήταν τόσο μεγάλο που ήταν ολόκληρο ένας λαβύρινθος για να μην σας απογοητεύσω δείτε το παρακάτω βίντεο.
Πάμε να δούμε τώρα πώς ήταν πριν καταστραφεί; Παρακολούθησε τα παρακάτω βιντεάκια. Το πρώτο δίνει έμφαση στο εξωτερικό.
Αυτό δείχνει περισσότερες εικόνες από το εσωτερικό τμήμα.
Πολύ ωραίο είναι και το παρακάτω.
 Πριν πάμε να παίξουμε με το ανάκτορο της Κνωσού ας γνωρίσουμε λιγάκι και τα άλλα ανάκτορα της Κρήτης. Παρακολούθησε το παρακάτω βίντεο για να δεις το παλάτι της Φαιστού.
Εδώ θα δεις τη Ζάκρο και το ανάκτορό της, στο νομό Λασιθίου.
Εδώ το ανάκτορο στη Γόρτυνα.
Κι εδώ το ανάκτορο στα Μάλια.
Τώρα είμαστε έτοιμοι να τσεκάρουμε τις γνώσεις μας! Διάλεξε τη σωστή λέξη και συμπλήρωσε το κείμενο.
πηγή:users.sch.gr/ipap
Βοήθησε την Τολμηρή να δείξει στο μυρμήγκι το δωμάτιό της στο μινωικό ανάκτορο.
πηγή: jele.gr
Τώρα πάμε να φτιάξουμε μερικά παζλ. Πρώτα φτιάξε το παζλ του ανακτόρου.
πηγή: www.jigzone.com
Τώρα φτιάξε το παζλ των γαλάζιων κυριών.
πηγή: www.jigzone.com
Τι θα έλεγες για το παζλ του Πρίγκιπα με τα κρίνα;
πηγή: www.jigsawplanet.com
Για προσπάθησε τώρα να βγεις όσο πιο γρήγορα μπορείς από τον λαβύρινθο.
πηγή: 52dim-irakl.ira.sch.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου