Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

Η ΜΙΝΩΙΚΗ ΚΡΗΤΗ 

Δεν θα μπορούσαμε να δώσουμε λιγότερη έμφαση σε αυτό το κομμάτι της ιστορίας μας καθώς είναι κι ένα κομμάτι του εαυτού μας. Η Κρήτη, στην οποία άκμασε ο μινωικός πολιτισμός, είναι ένας τόπος ευλογημένος.
Ο Μινωικός πολιτισμός πήρε το όνομά του από τον αρχαιολόγο Άρθουρ Έβανς, ορμώμενος από το όνομα του βασιλιά της Κρήτης Μίνωα. Ο Πέτρος και ο Χαράλαμπος μας ετοίμασαν έναν ωραίο πίνακα αναφοράς για να μας μιλήσουν για την Κρήτη της μινωικής εποχής.
Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδος. Βρίσκεται στο νότιο άκρο του Αιγαίου και στο κέντρο της ανατολικής Μεσογείου. Η θέση της την καθιστά εξαιρετικά σημαντική όπως έχουμε δει σε πολλές περιπτώσεις της ελληνικής ιστορίας. 

Εδώ γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Δίας, στο Δικταίο Άντρο. Όταν ενώθηκε με την Ευρώπη γεννήθηκαν τρεις γιοι, ο Μίνωας, ο Ραδάμανθυς και ο Σαρπηδόνας.

Κατά τα έτη 3000 π.Χ.- 1400 π.Χ. άκμασε στο νησί ο μινωικός πολιτισμός. Σύμφωνα με τον Έβανς το 1600 π.Χ. η Κρήτη ήταν πολύ ανεπτυγμένη τόσο πολιτιστικά όσο και πολεμικά. Η γεωγραφικής της θέση και το φυσικό της περιβάλλον έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του μινωικού πολιτισμού. 
Η πλούσια παραγωγή κρασιού και λαδιού έφερε τους Μινωίτες σε επαφή με άλλους πολιτισμούς μέσα από το εμπόριο. Κι ενώ οι άλλοι λαοί φοβούνταν τη θάλασσα, οι Μινωίτες κατάλαβαν γρήγορα ότι ήταν ο καλύτερός τους φίλος. Όχι μόνο ήταν μία λεωφόρος επικοινωνίας κι εμπορίου για αυτούς με τους άλλους λαούς αλλά και τρόπος προφύλαξης από επιθέσεις. Γι΄αυτό δεν χρειάστηκε να χτίσουν τείχη γύρω από τις πόλεις τους όπως έκαναν σε άλλες περιοχές. 
Έτσι δημιούργησαν έναν ισχυρό στόλο κι έγιναν θαλασσοκράτορες. Με τα μινωικά τους καράβια
ταξίδευαν στις Κυκλάδες, την Ανατολή, την Αίγυπτο, την Τροία και την Κύπρο κι αντάλλαζαν τα προϊόντα τους. Πάτα την εικόνα παρακάτω για να δεις τους εμπορικούς δρόμους που ακολουθούσαν οι Μινωίτες.
πηγή: Φωτόδεντρο
Τα προϊόντα που πουλούσαν ήταν λάδι, κρασί, μέλι, αγγεία, κοσμήματα και σφραγίδες κι έφερναν στην Κρήτη χαλκό, ασήμι, χρυσάφι, ελεφαντόδοντο και πολύτιμες πέτρες. 
(πηγή:el.wikipedia.org)
Παρακάτω μπορείς να παρακολουθήσεις μία πολύ ωραία παρουσίαση όλων των παραπάνω του Ηλία Ηλιάδη με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Μαθαίνοντας όλα αυτά για τον στόλο των Μινωιτών θέλαμε να φτιάξουμε κι εμείς τα δικά μας μινωικά καράβια και νομίζω ότι τα καταφέραμε περίφημα.




Δεν παραλείψαμε να βάλουμε στα πανιά μας τα ιερά σύμβολα του μινωικού πολιτισμού! Παρακολούθησε το παρακάτω βίντεο για να πάρεις μια γεύση του τι θα μάθουμε σε όλη την ενότητα.
Πάμε να δούμε πόσο καλά τα έμαθες; Πρώτα λύσε το παρακάτω σταυρόλεξο για τη μινωική Κρήτη.
πηγή:52dim-irakl.ira.sch.gr
Από την ίδια σελίδα κάνε το παρακάτω κουίζ.
Εδώ προσπάθησε να συμπληρώσεις το κείμενο με τις λέξεις που λείπουν.
πηγή:52dim-irakl.ira.sch.gr
Συμπλήρωσε κι αυτό το κείμενο διαλέγοντας τη σωστή λέξη από τη λίστα.
πηγή:users.sch.gr/tsimoulis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου