Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΔΟΝΤΑΚΙΑ ΜΟΥ; (5) 
ΑΠΟ ΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΕΝΑ ΔΟΝΤΙ 

Μιας κι εμείς φέτος θα γίνουμε επιστήμονες είπαμε να προετοιμαστούμε και για την Ε τάξη όπου έχουν ένα ολόκληρο κεφάλαιο στη Φυσική για τα δόντια. Έτσι μάθαμε για το εσωτερικό των δοντιών...Ξεκινήσαμε με ερωτήσεις όπως γιατί τα δόντια μας είναι σκληρά, γιατί πονάνε, γιατί τρέχουν αίμα όταν βγαίνουν ή αν πιστεύετε ότι τα δόντια είναι μόνο αυτό που βλέπουμε. Αφού κάναμε τις υποθέσεις μας είδαμε μία εικόνα για το πώς είναι το δόντι μας εσωτερικά.
Ξεχωρίσαμε αυτό που φαίνεται κι αυτό που δεν φαίνεται. Μάθαμε ότι αυτό που φαίνεται λέγεται μύλη και το παρομοιάσαμε με τον μύλο που όπως κι αυτός αλέθει το σιτάρι έτσι και το δόντι μας αλέθει την τροφή. Αυτό που δεν φαίνεται μάθαμε ότι το λένε ρίζα και το παρομοιάσαμε με τις ρίζες του δέντρου που όπως το κρατάνε γερό στη γη έτσι κρατάνε και τα δικά μας δόντια μέσα στα ούλα. 
Στη συνέχεια είδαμε έναν άλλο πίνακα αναφοράς και προσπαθήσαμε να διαβάσουμε τις λεξούλες του.
Μάθαμε ότι η μύλη καλύπτεται από μία λευκή ουσία που λέγεται αδαμαντίνη και την κάνει σκληρή. Για να το θυμόμαστε την παρομοιάσαμε με το διαμάντι που επίσης είναι σκληρό. Όλες τις λέξεις τις καταγράψαμε κι εμείς στο σωστό σημείο σε ένα φύλλο εργασίας κάνοντας κι εξάσκηση στην αντιγραφή. Περισσότερα μάθαμε από την παρακάτω παρουσίαση.
πηγή: atheo.gr
Επίσης είδαμε το παρακάτω βίντεο που είναι πιο παραστατικό.
Σειρά είχε η κατασκευούλα μας!!! Πήραμε ένα μικρό δοντάκι που μας έλεγε να ρίξουμε μέσα μια ματιά.
Όταν το ανοίξαμε είδαμε το εσωτερικό των δοντιών.
Το χρωματίσαμε με τα σωστά χρώματα και για τα αγγεία βάλαμε κόκκινη, μάλλινη κλωστή.


 Κι έτοιμο το δοντάκι μας!!

Στο τέλος, αφού τα μάθαμε τόσο καλά, παίξαμε τα παρακάτω παιχνίδια.
πηγή: Ανοιχτό σχολείο

πηγή: Φωτόδεντρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου