Μαζί με την επεξεργασία του κειμένου μας μιλήσαμε για τις εφημερίδες, τα πρωτοσέλιδα, στα άρθρα τους αλλά στους τίτλους των εφημερίδων, κάνοντας αναφορά στις ελλειπτικές προτάσεις.
Σήμερα ξεκινήσαμε τις παρουσιάσεις μας για τον Μινωικό πολιτισμό και η πρώτη ομάδα μας εντυπωσίασε! Ο Νίκος και ο Πλάτωνας μας εξήγησαν πολύ όμορφα, με εικόνες, κείμενα, βίντεο και δραστηριότητες το παλάτι της Κνωσού.
Το κομμάτι αυτό των κλασμάτων είναι ένα δύσκολο κομμάτι γιατί δεν αρκεί να μάθουμε πώς θα φτιάχνουμε ισοδύναμα κλάσματα αλλά και τι σημαίνουν ή τι αντιπροσωπεύουν.
Το σημερινό μας μάθημα αφορούσε τα παραθετικά ή αλλιώς τους βαθμούς των επιθέτων. Περιοριστήκαμε στους τρόπους που έχει το βιβλίο μας και τα κρατήσαμε απλά για να τα καταλάβουμε καλύτερα. Μάθαμε ότι τα χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να συγκρίνουμε και πώς σχηματίζονται μονολεκτικά και περιφραστικά.
ΟΙ ΚΛΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΛΟΙ ΚΛΑΣΜΑΤΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
Σε αυτό το μάθημα είδαμε ότι οι κλασματικές μονάδες έχουν το 1 στον αριθμητή τους, ενώ κλασματικοί αριθμοί λέγονται όλα τα υπόλοιπα κλάσματα. Αφού μάθαμε καλά πώς να βρίσκουμε το 1 κομμάτι ενός συνόλου, σε αυτό το μάθημα είδαμε πώς βρίσκουμε τα 2 ή τα 3 κομμάτια.
Ολοκληρώνοντας τη γραμματική αυτού του μαθήματος, μάθαμε τους συνδέσμους. Με πολύ απλά λόγια είδαμε ότι είναι μικρές λέξεις που ενώνουν δύο προτάσεις. Μάθαμε 2 ομάδες συνδέσμων και δώσαμε σημασία στο κόμμα που μπαίνει σε αυτές τις προτάσεις.
Μπαίνοντας στον Μινωικό πολιτισμό, κάνουμε μια δοκιμή στην εργασία σε ομάδες. Κάθε ομάδα θα αναλάβει ένα κομμάτι του μινωικού πολιτισμού και θα το παρουσίαζει μαζί με το μάθημά μας. Στο πρώτο μάθημα κάναμε μια εισαγωγή στον Μινωικό πολιτισμό.
Αυτό το μάθημα θα το κόψουμε σε κομμάτια γιατί θα δούμε τη σύγκριση των κλασμάτων και την κλασματική μονάδα ως μέρος ενός συνόλου. Για αρχή γνωρίσαμε την έννοια της κλασματικής μονάδας.
Σήμερα προχωρήσαμε στο κείμενό μας, στην επεξεργασία του, την κατανόησή του κάνοντας και μια επανάληψη στα γραμματικά φαινόμενα που μάθαμε εδώ αλλά και σε όσα συναντήσαμε μέσα από τις ασκήσεις του.
Ήρθε η σειρά του Αορίστου. Πρώτα μάθαμε τι μας δείχνει και πώς μετατρέπουμε τα ρήματα στον Αόριστο δίνοντας μεγάλη σημασία στην ορθογραφία του κι έπειτα τον είδαμε σε συνδυασμό με τον Παρατατικό για να καταλάβουμε καλύτερα τη διαφορά τους.
Κάναμε επανάληψη στον Κυκλαδικό πολιτισμό με προϊστορικά αινίγματα. Ένα παιχνίδι ιστορικών αινιγμάτων που μπορούσαν να απαντηθούν με μία λέξη. Και για να το κάνουμε πιο ενδιαφέρον, αλλά και για να μην ξεχνάμε κι ό,τι έχουμε μάθει βάλαμε μέσα και την εποχή του λίθου.
Πριν μπούμε στο νέο μας μάθημα για να μάθουμε πώς συνεχίζεται η ιστορία μας, θα γνωρίσουμε τα γραμματικά του φαινόμενα για να τα επεξεργαστούμε και μέσα στο κείμενο. Ξεκινάμε με τον Παρατατικό και δίνουμε έμφαση όχι μόνο στο τι μας δείχνει αλλά και στην ορθογραφία του.
Οι Κυκλαδίτες δημιούργησαν μία μοναδική τέχνη την οποία εμπορεύονταν μέχρι και στην Κρήτη. Εκτός από τα ειδώλια που μάθαμε στο προηγούμενο μάθημα τώρα βλέπουμε να δημιουργούν κοσμήματα, αγγεία με μορφές ζώων και τοιχογραφίες, την τέχνη την οποία έμαθαν από την Κρήτη.
Σε αυτό το μάθημα δουλέψαμε ομαδικά. Κάθε ομάδα πήρε έναν τόπο όπου έπρεπε να τον αναγνωρίσουν και να συζητήσουν μεταξύ τους τι θα έχτιζαν εκεί, τι δουλειές θα έκαναν οι άνθρωποι, τι ζώα και φυτά θα συναντούσαν κ.α.
Ήρθε η ώρα των κλασμάτων, τα οποία τα παιδιά τα βρήκαν (προς το παρόν) εύκολα και διασκεδαστικά. Είδαμε τι σημαίνει κλάσμα, πώς διαβάζεται, τι μου δείχνει και πώς το φτιάχνω ή το γράφω.
Μιας κι εμείς ζούμε σε νησί και δεν θα δούμε τόσο χιόνι στην πόλη μας σαν το κείμενό μας, το είδαμε μέσα από βίντεο και μοιραστήκαμε εμπειρίες με λιγότερο ακραία καιρικά φαινόμενα.