Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

ΤΟ ΠΙΟ ΓΛΥΚΟ ΨΩΜΙ (2) 
ΕΥΘΥΣ ΚΑΙ ΠΛΑΓΙΟΣ ΛΟΓΟΣ 

Αν και είναι ουσιαστικά ύλη μεγαλύτερης τάξης εμείς προσπαθήσαμε να μάθουμε τον ευθύ και πλάγιο λόγο με θεατρικό παιχνίδι.
Παίξαμε τις κουτσομπόλες κι όπως ακριβώς λέει το όνομά τους κουτσομπολεύαμε. Δύο παιδιά έπαιρναν δύο ρόλους (π.χ. 2 γειτόνισσες, ένας περιπτεράς κι ένας πελάτης, ένας φούρναρης κι ένας πελάτης) και κάναν ένα μικρό διάλογο σε ευθύ λόγο. Μετά ένα από τα δύο παιδιά συναντούσε μία γειτόνισσα που συνήθως ήταν κουτσομπόλα και ρωτούσε τι του είπε ο πελάτης για παράδειγμα. Το άλλο παιδί έπρεπε να της απαντήσει με πλάγιο λόγο τι του είπαν χρησιμοποιώντας λεξούλες όπως το ότι, πως, να κ.α. για να ταιριάξουν στον λόγο του. Χωρίς να μπούμε σε πολλές λεπτομέρειες και με πολλή εξάσκηση μάθαμε ότι:
πηγή: infokids.gr
Δες το βίντεο του Μπομπ Σφουγγαράκη που μαθαίνει κι εκείνος ευθύ και πλάγιο λόγο.

Επίσης μάθαμε ότι στον ευθύ λόγο συνήθως χρησιμοποιούμε εισαγωγικά και διπλή τελεία ή παύλα στη αρχή του διαλόγου. Για να διαβάσεις περισσότερα παραδείγματα μπορείς να δεις την παρακάτω παρουσίαση.
Πάμε να παίξουμε τώρα για περισσότερη εξάσκηση; Τα πρώτα παιχνίδια είναι από τη σελίδα inschool.gr. Στο πρώτο προσπάθησε να πατήσεις τις λέξεις με τη σειρά για να φτιάξεις την πρόταση στον ευθύ λόγο.
Σε αυτό το παιχνίδι δες αν είναι σωστά γραμμένος ο ευθύς λόγος.
Τώρα βρες ποια πρόταση είναι σε ευθύ λόγο. 

Διάλεξε το σωστό ρήμα για να συμπληρώσεις τις προτάσεις στον ευθύ λόγο.
Κάνε παρακάτω δύο κουίζ και βρες αν η πρόταση είναι σε ευθύ ή πλάγιο λόγο.

Και τέλος κάνε σωστά την αντιστοίχηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου