Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Σε αυτό το μάθημα αγγίζουμε για άλλη μια φορά ένα ευαίσθητο θέμα. Έχουμε μιλήσει άπειρες φορές για τις συνθήκες διαβίωσης κι επιβίωσης σε άλλες χώρες αλλά δεν χάνουμε την ευκαιρία να επαναλαμβανόμαστε για να μαθαίνουμε ότι αυτά που εμείς θεωρούμε δεδομένα δεν ισχύουν για όλα τα παιδιά.
Το πρώτο παιδί που συναντάμε στο κείμενό μας, ο Σαλέμου είναι από την Αιθιοπία, όπου οι συνθήκες που ζει είναι δύσκολες. Πάμε να γνωρίσουμε τη χώρα του μέσα από το Google earth. 
 Ο Σαλέμου μας λέει πόσο δύσκολο είναι να φέρει νερό από το ποτάμι κι ότι ακόμα κι αυτό το νερό που πίνουν δεν είναι καλό. Παρακολούθησε το παρακάτω βίντεο για να δεις πώς αναγκάζονται να παίρνουν νερό.
Η Σάφια είναι από το Νίγηρα. Πάμε να γνωρίσουμε τη χώρα της.
Η Σάφια είναι τυφλή και μπορεί να διαβάζει με το σύστημα Μπράιγ. Για να μάθεις περισσότερα για το σύστημα Μπράιγ μπορείς να πας στη σελίδα του Μικρού αναγνώστη.
Κι εδώ μπορείς να παρακολουθήσεις πώς φτιάχνεται ένα βιβλίο με γραφή Μπράιγ.
Ο Σακίντα είναι από τη Σρι Λάνκα. Πάμε να τη γνωρίσουμε.
Ο Σακίντα μας λέει ότι δεν έχει πια σπίτι. Το έχασε μετά από ένα παλιρροϊκό κύμα. Το τσουνάμι έχει καταστρέψει πολλές περιοχές. Πάτα την εικόνα παρακάτω για να δεις πώς ήταν κάποιες περιοχές πριν και μετά το τσουνάμι.
Η Παντμίνι ζει στην Ινδία. Πάμε κι εμείς;
Εργάζεται από πολύ μικρή σε εργοστάσιο με σπίρτα. Πολλά παιδιά αναγκάζονται να δουλεύουν για να συντηρηθούν ή να βοηθήσουν την οικογένειά τους.Η Παντμίνι εργάζεται σε εργοστάσιο αλλά άλλα παιδιά κάνουν σκληρότερες δουλειές.
Ο Αμπντουλάχ ζει στο Αφγανιστάν.
Ο Αμπντουλάχ έζησε τον πόλεμο που κανένα παιδί δεν θα έπρεπε να ξέρει...Πόσο πολύ αλήθεια υπέφερε; Μήπως σαν αυτά τα παιδιά;
Η Αϊσά είναι πιο τυχερή. Ζει στο Μαρόκο και πάει σχολείο. 
Όλα τα παιδιά έχουν τα ίδια δικαιώματα αλλά δυστυχώς κάποιοι τα καταπατούν. Παρακολούθησε τα δύο παρακάτω βίντεο για τα δικαιώματα των παιδιών που είχαμε δει ξανά στο μάθημα των Θρησκευτικών.

Κι εδώ μπορείς να διαβάσεις τη Διεθνή σύμβαση για τα δικαιώματα των παιδιών με απλά λόγια.
Ευτυχώς υπάρχουν κάποιες οργανώσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών και πολλοί εθελοντές που από το περίσσευμά τους βοηθούν αυτά τα παιδιά. Αυτά θα τα δούμε στο επόμενο μάθημα. Αν θέλεις να διαβάσεις περισσότερα για τα δικαιώματα των παιδιών μπορείς να πατήσεις εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου