Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

ΨΩΜΙ

Το ψωμί είναι η παλαιότερη τροφή του ανθρώπου. Φτιάχνεται με νερό, προζύμι και αλεύρι δημητριακών. Ανάλογα το αλεύρι που χρησιμοποιούμε έχουμε και διαφορετικά είδη ψωμιού.Τόσο σημαντικό είναι το ψωμί στη ζωή μας που υπάρχει από την αρχαιότητα και συνεχίζει να είναι σημαντικό στις παραδόσεις αλλά και στη θρησκεία μας.
Ψωμί φτιάχνουμε από διάφορα δημητριακά και για αυτό υπάρχουν πολλά είδη. Πάτα την εικόνα παρακάτω για να πάμε στο μουσείο Λούλη και να μάθουμε πόσα είδη ψωμιού υπάρχουν.
Μετά το θερισμό πρέπει να αλέσουμε τον σπόρο για να πάρουμε το αλεύρι. Παλιά οι άνθρωποι άλεθαν το σιτάρι τους στις μυλόπετρες.
Αργότερα πήγαιναν το σιτάρι τους στον μύλο για να τον αλέσουν. Θέλεις να δεις πώς δούλευαν οι μύλοι παλιά;
Ακόμα παλιότερα οι μύλοι γύριζαν με γαϊδουράκια. Ψωμί φτιάχνουμε από διάφορα είδη δημητριακών. Πάτα την εικόνα παρακάτω για να μάθεις από ποια δημητριακά φτιάχνουμε ψωμί.
Μόλις οι παλιές νοικοκυρές έπαιρναν το αλεύρι τους άρχιζαν το ζύμωμα. Πριν σου δείξω όμως πώς ζύμωναν το ψωμί οι γιαγιάδες μας θα σου δείξω ένα βίντεο για να θυμηθείς πώς παίρνουμε τα δημητριακά.
Θυμάμαι την γιαγιά μου να σηκώνει τα μανίκια και να ζυμώνει το ψωμί της σε μία σκάφη. Σαν αυτή τη γιαγιά.
Μετά το πήγαινε στον ξυλόφουρνο για να το ψήσει. Σήμερα υπάρχουν οι φούρνοι και πιο σύγχρονα μέσα. 
Βέβαια η γιαγιά μου ξερόψηνε το ψωμί για να το κάνει παξιμάδι και να διατηρηθεί περισσότερο καιρό. Μιας και μας πίεζε ο χρόνος δεν μπορέσαμε να ζυμώσουμε. Για αυτό είπαμε να φτιάξουμε ένα παραδοσιακό φαγητό με παξιμάδι, εύκολο και γρήγορο. Τον ντάκο. Μαζέψαμε τα υλικά μας,
σηκώσαμε τα μανίκια μας και βάλαμε τα συστατικά όπως μας άρεσαν

κι έτοιμα τα πιάτα μας.






 Δεν έμενε παρά να τα φάμε. Πάτα την εικόνα παρακάτω που δείχνει τον κύκλο του ψωμιού για να διαβάσεις ένα ποίημα για αυτό από το Σπουδαστήριο νέου ελληνισμού.
πηγή εικόνας: Μαθητοχώρα
Κι αν δεν χόρτασες να μαθαίνεις για το ψωμί μπορείς πάντα να επισκεφτείς το μουσείο Λούλη και να μάθεις ακόμα περισσότερα για παραδόσεις, παροιμίες, ποιήματα ακόμα και τραγούδια για το ψωμί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου