Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

ΜΑΘΗΜΑ 35 
ΔΕΚΑΔΙΚΑ ΚΛΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ (2) 

Αφού εξοικειωθήκαμε με τους δεκαδικούς αριθμούς και πριν προχωρήσουμε στη σύγκριση, πρόσθεση κι αφαίρεσή τους μάθαμε να μετατρέπουμε τα δεκαδικά κλάσματα σε δεκαδικούς αριθμούς και το αντίθετο.
Μάθαμε ότι ένα δεκαδικό κλάσμα γράφεται και σαν δεκαδικός αριθμός μετρώντας τα μηδενικά του παρανομαστή. Πιο συγκεκριμένα: Γράφουμε τον αριθμητή όπως είναι κι έπειτα μετράμε τα μηδενικά του παρανομαστή. ξεκινώντας από το τέλος του αριθμού μετράμε τόσα ψηφία όσα και τα μηδενικά και βάζουμε το κόμμα. Αν τα ψηφία μας δεν είναι αρκετά τότε συμπληρώνουμε τις κενές θέσεις με 0.
Π.χ.   15   =  1,5               28    =  0,28           54    =  0,054
          10                         100                        1000
Παρακολούθησε και την παρακάτω παρουσίαση για περισσότερα παραδείγματα.
Προσπάθησε τώρα να βρεις τους σωστούς δεκαδικούς αριθμούς που αντιστοιχούν στα δεκαδικά κλάσματα στο παρακάτω κουίζ από τη σελίδα inschool.gr. 
Αντίθετα για να μετατρέψω έναν δεκαδικό αριθμό σε δεκαδικό κλάσμα τότε γράφω τον αριθμό χωρίς το κόμμα στον αριθμητή και στον παρανομαστή βάζω το 10, το 100 ή το 1000 ανάλογα με τα ψηφία που είχε ο αριθμός μου μετά το κόμμα.
Π.χ.  3,15 =    315          0,2  =     2           4,152 =   4152
                      100                        10                         1000
Παρακολούθησε το παρακάτω βίντεο για να δεις περισσότερα παραδείγματα.
Πάμε τώρα να παίξουμε; Προσπάθησε να αντιστοιχίσεις στα δύο παρακάτω παιχνίδια από τη σελίδα sheppardsoftware.com τον δεκαδικό αριθμό με το αντίστοιχο πλέγμα.

Σημάδεψε τα σωστά φρούτα με τους δεκαδικούς αριθμούς που αντιστοιχούν στα δεκαδικά κλάσματα που σου δίνονται.
πηγή: sheppardsoftware.com
Και τέλος παίξε το παρακάτω παιχνίδι μνήμης από τη σελίδα hbschool.com με τα δεκαδικά κλάσματα και τους δεκαδικούς αριθμούς.
Αν θέλεις να παίξεις κι άλλα παιχνίδια με δεκαδικούς αριθμούς πήγαινε από τις ετικέτες δεξιά στα παιχνίδια δεκαδικών αριθμών και διάλεξε όποιο θέλεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου