Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2015

ΕΝΟΤΗΤΑ 3

ΤΟ ΠΟΤΑΜΑΚΙ

Σήμερα κάναμε το πολύ γνωστό σε όλους ποίημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου "Το ποταμάκι". Κάποια παιδιά το γνώριζαν απ' έξω. Με την ευκαιρία αυτή μιλήσαμε για τα ποτάμια γενικότερα και για τους χείμαρρους της Κρήτης. 
Σκεφτήκαμε από πού μπορεί να ξεκινά ένα ποτάμι και πού να καταλήγει. Τι φυτρώνει από εκεί που περνά και γιατί. Μάθαμε ότι η Κρήτη δεν έχει πολλά ποτάμια αλλά χείμαρρους που ξεραίνονται το καλοκαίρι και γεμίζουν το χειμώνα. Αυτό μας έδωσε την αφορμή να μιλήσουμε και για τον κύκλο του νερού. Παρακάτω θα δείτε ένα πολύ ωραίο βίντεο για τον κύκλο του νερού. 


Κι εδώ μπορείτε να ακούσετε το ποίημά μας μελοποιημένο από τον Γιάννη Ζουγανέλη.


Το ποίημα που υπάρχει σαν άσκηση στο τετράδιο της Γλώσσας προσφέρεται για την διδασκαλία των που-πού, πως- πώς και η-ή.
Το μάθημα ξεκίνησε λίγο ανάποδα. Αρχίσαμε πρώτα από τη γραμματική για να περάσουμε στο ποίημα, αφού από αυτό έλειπαν οι τόνοι κι έπρεπε να τους συμπληρώσουμε. Για να καταλάβουμε λοιπόν καλύτερα πότε τονίζονται οι λέξεις πού, πώς και ή είπαμε το παραμύθι που θα δείτε στο παρακάτω βίντεο, ιδέα και δημιουργία της κυρίας Χατσίκου Ιωάννας και των μαθητών της.


Είχα φτιάξει 6 καρτέλες και σε κάθε μία είχα γράψει μία λέξη: που, πού, πώς, πως, η, ή. Κάθε παιδί διάλεγε μια κάρτα και ανάλογα την λέξη που του τύχαινε μας έλεγε κι ένα παράδειγμα. Κι αφού έγινε η εμπέδωση της γραμματικής μας με πολλές ασκησούλες, προχωρήσαμε στο ποίημα. Επειδή όμως η επανάληψη ποτέ δεν βλάπτει, μπορείτε να παίξετε τα παρακάτω παιχνιδάκια.

Το ποτάμι
Διάλεξε πώς ή πως και κάνε εξάσκηση στα αντίθετα.
http://www.jele.gr/activity/a/language/glossa051.swf
 
 Τα νεράντζια
Διάλεξε πού ή που και κάνε εξάσκηση στα αντίθετα.
http://www.jele.gr/activity/a/language/glossa048.swf

Πώς θα πάμε στο σχολείο;
Διάλεξε που, πού, πως, πώς, η ή ή.
http://www.jele.gr/activity/b/language/glossaB002.swf

Το σπίτι της αλεπούς
Παίξε με τους τόνους.
http://www.jele.gr/activity/b/language/glossaB082.swf

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου