Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

ΜΑΘΗΜΑ 7 

ΒΡΙΣΚΩ ΤΟ ΜΙΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ

Για να βοηθήσω τους μικρούς μου μαθητές να καταλάβουν ότι όταν χωρίζουμε κάτι στη μέση τα δύο μέρη που το αποτελούν είναι ίδια και ίσα, σκέφτηκα τον εξής τρόπο.
Έφτιαξα δύο μπλούζες και δύο παντελόνια σε διαφορετικά μεγέθη. Τα έκοψα στη μέση και κόλλησα τα μισά τους στον πίνακα. Τους είπα ότι η μαμά μου, που είναι μοδίστρα, δεν έβλεπε καλά και τα έκοψε στη μέση και τώρα δεν μπορεί να βρει τα άλλα μισά για να τα κάνει ξανά ολόκληρα. Οπότε εμείς έπρεπε να την βοηθήσουμε.  

Στη συνέχεια πήρα την υπόλοιπη μικρή μπλούζα και φέρνοντάς την κοντά στην μεγάλη ρώτησα αν είναι αυτή η μισή της. Τα παιδιά φυσικά απάντησαν όχι κι εγώ τα ρώτησα γιατί. Η απάντηση ήταν ότι δεν ήταν ίδια. Αυτή τη μαγική λέξη κράτησα και την χρησιμοποιούσα σε κάθε παράδειγμα για να μείνει στο μυαλουδάκι μας. Έκανα το ίδιο και με την μεγάλη μπλούζα και πάντα ρωτούσα γιατί για να πάρω την απάντηση ότι δεν είναι ίδια.
 Με αυτόν το τρόπο βρήκαμε το μισό κάθε μπλούζας.
Την ίδια τακτική ακολουθήσαμε και στο παντελόνι μέχρι που βρήκαμε τα μισά τους που είναι ίδια.

Επαναλαμβάναμε κάθε φορά ότι μισό και μισό μου κάνει ένα ολόκληρο. Αφού κατανοήσαμε την έννοια του μισού περάσαμε στους αριθμούς επιμένοντας στην λέξη "ίδια". Είπαμε ότι τα μισά είναι αριθμάκια διδυμάκια που όταν ενωθούν μας δίνουν το ολόκληρο. Μάλιστα για να μας μείνει καλύτερα στο μυαλουδάκι μας λέγαμε: 
Τα αριθμάκια- διδυμάκια
φορούν τα ίδια ρουχαλάκια!
Για να το οπτικοποιήσουμε κι αυτό παρακολουθήσαμε την παρακάτω παρουσίαση και τα βρίσκαμε μόνοι μας όταν μας το ζητούσε με το κόλπο που μας μάθαινε...

Αφού κάναμε αρκετή εξάσκηση χώρισα τα παιδιά σε 4 ομάδες και τους έδωσα από έναν φάκελο όπου  μέσα περιείχε τα μισά και τα ολόκληρα όλων των αριθμών που μάθαμε. 
 Αποστολή μας ήταν να πάρουμε τους αριθμούς και να φτιάξουμε τα αριθμάκια διδυμάκια, όπως τα είπαμε, δηλαδή τα ολόκληρα και τα μισά τους. 


Στο τέλος διάλεξα συγκεκριμένους αριθμούς και δίνοντας σε κάθε παιδί από έναν τους ζήτησα να σηκωθούν και να βρουν το μισό τους ή το ολόκληρό τους. 
Πριν περάσουμε στα βιβλία δεν παραλείψαμε να παίξουμε και 2 παιχνιδάκια στον διαδραστικό μας. Το πρώτο ήταν για τα ολόκληρα
και το δεύτερο για τα μισά.
Πηγή παιχνιδιών: wordwall.net
Μετά τις εργασίες κι αφού τα μάθαμε καλά παίξαμε τις μυστικές μας αποστολές!!!
Πάμε όμως να παίξουμε πολλά παιχνίδια κι από εδώ! Τα πρώτα είναι για τα αριθμάκια διδυμάκια μέχρι το 20. Βρίσκουμε σε κάθε παιχνίδι το ολόκληρο.
Πηγή: ictgames.com


Πηγή παιχνιδιών: wordwall.net







Πηγή παιχνιδιών: math4childrenplus
Τώρα παίζουμε με τα μισά μέχρι το 20.
Πηγή: wordwall.net

Εδώ παίζουμε με τα μισά και διπλάσια μέχρι το 20
Πηγή: wordwall.net

κι εδώ με τα μισά κι ολόκληρα μέχρι το 100.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου