Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015

ΕΝΟΤΗΤΑ 2

ΜΑΘΗΜΑΤΑ 4 ΚΑΙ 5

ΜΕΤΡΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΣΥΛΛΑΒΕΣ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ

Οι λέξεις ανάλογα με τον αριθμό των συλλαβών τους διακρίνονται σε μονοσύλλαβες, δισύλλαβες, τρισύλλαβες και πολυσύλλαβες. Στην τάξη, αντί να δώσω έτοιμες απαντήσεις, "ανακαλύψαμε" την ονομασία των  λέξεων.
Αφού κάναμε μια αναφορά και σύντομα παραδείγματα στις σύνθετες λέξεις, ζήτησα από τα παιδιά να μου συλλαβίσουν κάποιες λέξεις, τις οποίες έγραφα στον πίνακα. Μετά μετρήσαμε τις συλλαβές κι έγραψα δίπλα τους τον αριθμό. Στη συνέχεια φτιάχναμε σύνθετες λέξεις για να μάθουμε το όνομα της λέξης. Π.χ. που= που    (1)
 - Πώς θα λέγατε την λέξη που έχει μόνο μία συλλαβή;    
- Μονοσύλλαβη. (τονίζουμε το μόνο για να παράγουμε τη σύνθετη λέξη).
                      γάτα= γά-τα    (2)
- Πώς θα λέγατε την λέξη που έχει δύο συλλαβές;   
 - Δισύλλαβη.
Έτσι, βγάλαμε τα εξής συμπεράσματα:

 Παίξαμε κι ένα απλό παιχνιδάκι για καλύτερη εμπέδωση της νέας γνώσης. Σε τέσσερα μεγάλα μπαλόνια από κάνσον είχα γράψει τις λέξεις Μονοσύλλαβη, Δισύλλαβη, Τρισύλλαβη και Πολυσύλλαβη. Κάθε παιδί έπαιρνε ένα καρτελάκι με μια λέξη πάνω του κι έπρεπε να το κολλήσει στο σωστό μπαλόνι. Τα υπόλοιπα παιδιά έπαιζαν τον ρόλο του ελεγκτή. Αν το καρτελάκι πήγαινε στο σωστό μπαλόνι φώναζαν "ΝΑΙ". Αν πήγαινε σε λάθος μπαλόνι φώναζαν "ΟΧΙ". 
Αν θέλεις να κάνεις μια επανάληψη σε αυτά που μάθαμε μπορείς να δεις την παρακάτω παρουσίαση. Κοίτα την εικόνα και πες την λέξη, συλλάβισέ την και μέτρα τις συλλαβές της. Έπειτα ονόμασε την λέξη ανάλογα με τις συλλαβές που μέτρησες. Στη συνέχεια βοήθησε την Πέπα και τον Τζορτζ να βρουν τις σωστές λέξεις.
Μπορείς ακόμα να παίξεις και το παρακάτω παιχνίδι.

http://www.jele.gr/activity/b/language/glossaB008.swf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου