Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

ΕΝΟΤΗΤΑ 7 

ΠΩΣ ΛΕΜΕ ΟΧΙ 

Ξεκινήσαμε αυτήν την εβδομάδα τα επετειακά μας κείμενα και με το πρώτο που ασχοληθήκαμε ήταν τα δύο μικρά ποιηματάκια στην εισαγωγή της 7ης ενότητας του βιβλίου μας. Αφού συζητήσαμε τα ποιήματα κι επεξεργαστήκαμε την εικόνα θελήσαμε να μάθουμε περισσότερα για τη σημαία μας. Είπαμε ότι τα χρώματά της και τα σύμβολά της δεν επιλέχθηκαν τυχαία αλλά σημαίνουν  και κάτι. Υπάρχουν πολλές απόψεις πάνω σε αυτό αλλά εμείς μάθαμε ότι το άσπρο συμβολίζει τον αφρό των κυμάτων και το μπλε το χρώμα του ουρανού. Ο σταυρός υπάρχει εκεί για να δηλώνει τη χριστιανική πίστη μας ενώ οι λωρίδες της είναι 9 γιατί μέσα τους κρύβεται το μήνυμα: Ελευθερία ή θάνατος.
Για τη σημαία μας διαβάσαμε και από το ανθολόγιό μας το παραμύθι της Γαλάτειας Σουρέλη "Ασπρογάλανο πανί". Αν θέλεις να το ξαναδιαβάσεις πάτα την εικόνα του. 

Μιλήσαμε για τις εθνικές επετείους, τις παρελάσεις και για τις καταθέσεις στεφάνων. Θελήσαμε όμως να μάθουμε περισσότερα για τον πόλεμο του 1940. Στην τάξη είδαμε το παρακάτω βίντεο που πιστεύω ότι είναι κατανοητό για τα παιδιά αυτής της ηλικίας.

Αλλά για να έχουμε και μία πιο ρεαλιστική εικόνα των προσώπων είδαμε και το παρακάτω βίντεο συζητώντας τις εικόνες του και μιλώντας για την κατοχή.
Μας έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση οι εικόνες των ξυπόλυτων παιδιών και τα αδύνατα κορμιά τους αλλά μέσα από μία εικόνα περνάει το μήνυμα που δεν μπορούν να περάσουν 1000 λέξεις... 
Παρακάτω μπορείς να παίξεις δύο παιχνίδια με τη σημαία και τους αρχηγούς των κρατών.

πηγή παιχνιδιών: wordwall.net
Αφού ψηφίσαμε όλοι ότι προτιμούμε την ειρήνη από τον πόλεμο θελήσαμε να φτιάξουμε τη δική μας σημαία. Η σημαία μας είχε 2 όψεις. Από τη μια βάλαμε την ελληνική σημαία για να τιμήσουμε την εθνική μας επέτειο κι από την άλλη φτιάξαμε την σημαία της ειρήνης όπως εμείς τη φανταζόμαστε.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου