Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015

ΜΑΘΗΜΑ 4

ΜΕΤΡΩ ΜΕ ΕΚΑΤΟΣΤΟΜΕΤΡΑ

Το ευχαριστηθήκαμε αυτό το μάθημα. Ξεκινήσαμε με τα βασικά για να μπορέσουν τα παιδιά να προχωρήσουν στις δραστηριότητες. Αρχικά μάθαμε πώς τοποθετούμε τον χάρακα όταν θέλουμε να μετρήσουμε μια γραμμή. Τονίσαμε ότι ξεκινάμε από το 0. Το ίδιο κάνουμε και όταν θέλουμε να φτιάξουμε εμείς μια γραμμή. Βρήκαμε τι είναι το εκατοστό και είδαμε ένα μέτρο για να μετρήσουμε τα εκατοστά του. Μάθαμε ότι το μέτρο έχει 100 εκατοστά. 
Στο μυαλό μας κρατάμε τα εξής βασικά.

Αφού λοιπόν μάθαμε τα βασικά κάναμε τη δραστηριότητα του βιβλίου όπου κάθε παιδί σχεδίασε το περίγραμμα του παπουτσιού του σε μια κόλλα και το μέτρησε με το χάρακά του. Εμείς το προχωρήσαμε και λίγο παραπέρα συνδυάζοντας το μάθημα με την ενότητα της Γλώσσας "Με το σεις και με το σας". Παίξαμε το παιχνίδι ¨Ο ράφτης".
Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ζευγάρια. Το ένα έκανε τον ράφτη και το άλλο τον πελάτη όπου ήθελε να φτιάξει μια ζώνη. Ο πελάτης έμπαινε στο μαγαζί και με ευγενικό τρόπο, χρησιμοποιώντας πληθυντικό ευγενείας, ζητούσε από τον ράφτη να του φτιάξει μια ζώνη. Ο ράφτης του έπαιρνε τα μέτρα της μέσης με την μεζούρα του και το σημείωνε στο χαρτάκι του. Οι ρόλοι μετά άλλαζαν έτσι ώστε όλα τα παιδιά να κάνουν τον ράφτη.
Όταν πήραμε τα μέτρα έδωσα σε κάθε παιδί μία λουρίδα μαύρο κάνσον. Όπου χρειαζόταν ένωνα δύο κομμάτια. Ο ράφτης μετρούσε με τη μεζούρα του τα εκατοστά που χρειαζόταν πάνω στο κάνσον και τα έκοβε. Έπειτα σε ένα άλλο κάνσον μετρούσε τα εκατοστά που χρειαζόταν για να φτιάξει την πόρπη της ζώνης. Μετρούσε με τον χάρακά του 6 εκατοστά και τα έκοβε κι αυτά.
Ενώναμε στο τέλος τα κομμάτια φορώντας την ζώνη μας. Έτσι εξοικειωθήκαμε κάπως και με μεγαλύτερες μετρήσεις.
Μπορείς να κάνεις εξάσκηση στη μέτρηση με εκατοστά παίζοντας τα παρακάτω παιχνίδια.

Βοήθησε τον βάτραχο να φτιάξει ένα καράβι.
http://www.jele.gr/activity/b/math/mathB016.swf
Δείξε πάνω στον χάρακα τα εκατοστά που σου ζητάει.
http://www.softschools.com/measurement/games/ruler/centimeter_ruler/
Βρες πόσα εκατοστά είναι το κάθε αντικείμενο. Μην ξεγελαστείς! Δεν ξεκινά η μέτρηση από το 0 αλλά μπορούμε να μετρήσουμε τα εκατοστά.

http://www.softschools.com/measurement/games/ruler/measuring_length_in_cm/

Και ένα πολύ ωραίο παιχνίδι από την κυρία Περσίδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου