Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023

 ΚΑΝΩ ΕΓΩ ΤΗΝ ΑΡΧΗ!

ΑΚΟΛΟΥΘΑ ΚΙ ΕΣΥ!


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: 

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΩ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΜΟΥ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Α: 

ΚΟΙΤΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΟΥ


Φέτος για τον Θεματικό κύκλο Ζω καλύτερα- Ευ ζην αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τον σχολικό εκφοβισμό. Στόχος μας είναι να αναγνωρίζουν οι μαθητές τις διάφορες μορφές του, τα συναισθήματα που μας προκαλεί, τους τρόπους αντιμετώπισής του και τη σωστή διαχείρηση προβληματικών καταστάσεων. Μέσα από το πρόγραμμα επιδιώκουμε να καλλιεργήσουμε την αυτοεκτίμηση, την αυτοπεποίθηση και την ενσυναίσθηση των μαθητών, την ομαδικότητα και τη συνεργασία αλλά και την αποδοχή της διαφορετικότητας. Τελικός μας στόχος είναι οι μαθητές να σκέφτονται και να υιοθετήσουν δεξιότητες, ασφαλείς τρόπους και στρατηγικές επίλυσης περιστατικών εκφοβισμού στο σχολείο είτε αφορούν τους ίδιους είτε άλλους.
Έτσι ξεκινήσαμε με την αναγνώριση των συναισθημάτων. Στην τάξη παρακολουθήσαμε την παρακάτω παρουσίαση

κι αφού βλέπαμε ένα- ένα τα πρόσωπα λέγαμε τι θα μπορούσε να έχει συμβεί για να αισθάνονται έτσι κι αν εμείς έχουμε βρεθεί σε αντίστοιχη θέση. Δεν παραλείψαμε να αναφέρουμε σε δυσάρεστα συναισθήματα πώς το αντιμετωπίσαμε.
Έπειτα έλεγα εγώ στα παιδιά διάφορα συναισθήματα κι εκείνα έπρεπε να τα εκφράσουν με το πρόσωπό τους. Κάθε φορά τα ρωτούσα τι σκέφτηκαν εκείνη τη στιγμή. 
Στη συνέχεια πήρε κάθε παιδί ένα καρτελάκι με ένα συναίσθημα και το τοποθετούσε στην ομάδα των αρνητικών ή των θετικών.

Διευκρινήσαμε ότι τα αρνητικά είναι εκείνα που μας προκαλούν δυσαρέσκεια ενώ τα θετικά ευχαρίστηση. Η έκλπηξη μπήκε στη μέση γιατί ανάλογα την έκβαση θα μπορούσε να είναι και αρνητική και θετική.
Αναρρωτηθήκαμε αν κάποια από τα συναισθήματα είναι κακό να τα βιώνουμε. Μετά από συζήτηση καταλήξαμε ότι όλα τα συναισθήματα είναι φυσιολογικό να τα νιώθουμε αλλά πρέπει να διαχειριζόμαστε σωστά τα αρνητικά. Για παράδειγμα, είναι φυσιολογικό να αισθανόμαστε θυμό αλλά μπορούμε να τον εκφράζουμε με τρόπο που δεν πληγώνει τους άλλους λεκτικά ή σωματικά. Φέραμε τέτοια παραδείγματα για όλα τα συναισθήματα και τα παιδιά έδειξαν πολύ συνειδητοποιημένα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου