Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2015

Ο ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ 

Ο παπαγάλος είναι ένα πουλί που ζει σε όλες τις ηπείρους της γης, εκτός από την Ευρώπη, στην οποία δεν υπάρχει κανένα είδος. Στην Ελλάδα ήρθαν για πρώτη φορά την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όταν  ο ίδιος και άντρες από το εκστρατευτικό του σώμα έφεραν παπαγάλους.
Το μήκος των παπαγάλων μαζί με την ουρά τους ποικίλλει από 17 περίπου εκ. μέχρι ένα μέτρο. Έχουν  ράμφος γαμψό και το πάνω μέρος του μοιάζει με γάντζο.Έχουν δύο πόδια με τέσσερα δάχτυλα από τα οποία τα δύο είναι στραμμένα προς τα εμπρός και τα δύο πίσω. Τα φτερά τους έχουν μεγάλο μάκρος στο άνοιγμα, που τους διευκολύνει στην πτήση και η ουρά τους έχει αρκετό μήκος. Επειδή η γλώσσα τους είναι χοντρή και σαρκώδης, τους διευκολύνει στο να μαθαίνουν λέξεις και στο να μαθαίνουν μελωδίες αλλά ακόμη σημαντικότερο ρόλο παίζουν οι φωνητικές χορδές τους, που είναι παρόμοιες με αυτές του ανθρώπου.Τα φτερά τους είναι  πολύχρωμα με λαμπρά και εντυπωσιακά χρώματα.
Η δυνατότητα που τους δίνει η γλώσσα τους για άρθρωση και τα πολλά και εντυπωσιακά χρώματα που έχει το φτέρωμά τους τους έχουν κάνει περιζήτητους σε όλους τους λαούς από τη μακρινή αρχαιότητα. Ζουν ομαδικά και  φωλιάζουν σε κουφάλες.

πηγή κειμένου: wikipedia

Μπορείς να ακούσεις μελοποιημένο το ποίημα από το Ανθολόγιο εδώ.Ο παπαγάλος χρειάζεται φροντίδα όταν ζει σε ένα κλουβί. Υπάρχουν παπαγάλοι που το μυαλό τους φτάνει εκείνο ενός παιδιού. Μπορεί να μάθει να λέει λεξούλες αλλά και πότε να τις χρησιμοποιεί. Στο παρακάτω βίντεο μπορείς να ακούσεις πώς μιλά πραγματικά ένας παπαγάλος.Ο παπαγάλος, όπως και όλα τα πουλιά έχουν μάθει να πετούν ελεύθερα. Και αναρωτιέμαι: Αξίζει για την δική μας ψυχαγωγία να ζει στην αιχμαλωσία ένα τέτοιο αλλά και κάθε είδους πουλί; Διάβασε το παρακάτω παραμύθι που μας δείχνει πώς νιώθει ένας παπαγάλος στο κλουβί του, έστω κι αν δεν του λείπει τίποτα και πόσο έξυπνο πουλί είναι.Κι όπως πάντα μπορείς να διαβάσεις κι άλλες πληροφορίες για τον Ζαχαρία Παπαντωνίου πατώντας την εικόνα του.


http://www.biblionet.gr/author/4596

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου