Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Ξ ΟΠΩΣ ΞΙΦΙΑΣ

Το κείμενο αυτό του Ανθολογίου μας έδωσε τη δυνατότητα να μιλήσουμε για τη διαφορετικότητα και την αποδοχή της. Να το συνδυάσουμε με τα εργαστήρια δεξιοτ΄τητων και να κάνουμε συγκρίσεις ανάμεσά μας. Είδαμε ότι κανείς δεν είναι ίδιος με τον άλλον αλλά όλοι μπορούμε να συνυπάρξουμε σε μία ομάδα.
Μπήκαμε στη θέση του μικρού ξιφία κι εκφράσαμε τα συναισθήματά του. Προτείναμε λύσεις που θα δίναμε αν αντιμετωπίζαμε το ίδιο πρόβλημα και διαβάζοντας το τέλος καταλάβαμε ότι εκείνο που μας κάνει να ξεχωρίζουμε είναι και το πιο σημαντικό πράγμα πάνω μας.  Μία ωραία παρουσίαση του κειμένου μας είναι και το παρακάτω βίντεο.
Έπειτα σκεφτήκαμε κι αν υπάρχουν κι άλλα ζωάκια με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Σκεφτήκαμε αν επέλεξαν εκείνα να γεννηθούν με αυτά κι αν τελικά αυτά τα χαρακτηριστικά τα βοηθούν στη ζωή τους. Μάλιστα είδαμε και το παρακάτω βίντεο.

Συζητήσαμε για το τι θα κάναμε στη θέση των άλλων ζώων κι έπειτα πήγαμε τη συζήτηση σε ανθρώπινο επίπεδο. Μιλήσαμε όχι μόνο για παιδιά με κάποια αναπηρία αλλά κι εκείνα που έχουν ένα διαφορετικό χαρακτηριστικό, όπως μεγαλύτερη μύτη ή στραβά δοντάκια. Στη συνέχεια τα παιδιά εξέφρασαν και δικές τους παρόμοιες καταστάσεις όπου βρήκαμε την ευκαιρία να τις συζητήσουμε. 
Με μεγάλη μου χαρά διαπίστωσα ότι τα παιδιά δεν διαφοροποιούν τους φίλους τους με βάση τα χαρακτηριστικά τους αλλά τους θεωρούν όλους ισότιμους. Μάλιστα πρότειναν λύσεις για το πώς μπορούν να ενσωματωθούν σε μία ομάδα ή σε ένα παιχνίδι.
Τέλος βρήκαμε κάτι θετικό σε ό,τι μας φαινόταν διαφορετικό.
Και για να μην ξεχνιόμαστε πάμε για μια μικρή επανάληψη στην ενότητα.
πηγή: http://atheo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου