Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΝΟΤΗΤΑ 1 

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ

(ΤΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ)

Είναι ωραίο να συναντάς τέτοια κείμενα και τέτοιες εικόνες στα βιβλία σου γιατί δίνουν την ευκαιρία στους μεγάλους να θυμηθούν και στους μικρούς να εκτιμήσουν. Εγώ δεν πρόλαβα τις ποδιές αλλά πρόλαβα τα ξύλινα θρανία, εκείνα τα μονοκόμματα που αντί για καρέκλες είχαν παγκάκι. Θυμάμαι όμως τη μητέρα μου να μου λέει για τις δυσκολίες των δικών της μαθητικών χρόνων, τότε που περπατούσαν χιλιόμετρα να φτάσουν στο σχολείο και για παπούτσια ούτε λόγος. Τότε που είχαν ένα βιβλίο τέσσερα αδέρφια  και την ποδιά τους την έπλεναν κάθε βράδυ για να την ξαναβάλουν το πρωί...
Αλλά στα παιδιά σήμερα όσο και τους τα αφηγηθείς εκείνο που θα τους μείνει περισσότερο είναι η εικόνα. Γι'αυτό στην τάξη μου τους έδειξα το παρακάτω βίντεο με το κατάλληλο τραγούδι: "Ο πιο καλός ο μαθητής".
Είχαμε και την ευκαιρία χάρη στο διαδίκτυο να δούμε και μερικά παλιά αναγνωστικά. Μπορείς να πατήσεις πάνω στις εικόνες τους και να τα ξεφυλλίσεις.
αναγνωστικό γ δημοτικού 1955
αναγνωστικό α δημοτικού 1971
αναγνωστικό δ δημοτικού 1946
αναγνωστικό ε δημοτικού 1966
Περισσότερα μπορείς να δεις από την παρακάτω σελίδα:
Εδώ μπορείς να παρακολουθήσεις ένα βίντεο με παλιά σχολεία όπου μας μιλούν παιδιά για το πώς περνούσαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους σε αυτό.
Παρακάτω μπορείς να παίξεις με τα παλιά σχολικά αντικείμενα. Πάτα πάνω στην εικόνα.
Σε αυτό το μάθημα ασχοληθήκαμε με τα ουσιαστικά. Αν και τα είχαμε κάνει και πέρσι χρειαζόμασταν ένα φρεσκάρισμα. Έτσι ήρθαν στην τάξη μας οι δίδυμες Λίνα και Μίνα. 
Έψαχναν τον Δήμο και τον Τίμο αλλά εκείνη την μέρα έλειπαν. Είπαμε λοιπόν να μην τις αφήσουμε να φύγουν στεναχωρημένες και παίξαμε λίγο μαζί τους. Όπως βλέπετε οι δίδυμες κάτι γράφουν πάνω τους. Μας έδωσαν λοιπόν διάφορα καρτελάκια που εμείς έπρεπε να τα βάλουμε στο σωστό τους κεφαλάκι.
Στο κεφαλάκι της Λίνας έπρεπε να βάλουμε όσα από αυτά τα καρτελάκια ήταν ουσιαστικά.
Και στο κεφαλάκι της Μίνας αυτά που δεν ήταν.
Πολύ εύκολα μας φάνηκαν όλα. Όταν τελειώσαμε η λίνα και η Μίνα μας είπαν να παίρνουμε ένα καρτελάκι από την κάθε μία κι αφού φτιάξουμε αστείες προτάσεις να το κολλήσουμε στην σωστή του ομάδα.

Εύκολο κι αυτό. Το τελευταίο μας μπέρδεψε λίγο που έπρεπε να βρούμε το γένος των ουσιαστικών γιατί αυτές οι αθεόφοβες δεν τα είχαν όλα τα ουσιαστικά στην ονομαστική! Όμως τα καταφέραμε. Βάλαμε Α για το αρσενικό, Θ για το θηλυκό και Ο για το ουδέτερο. Μας τα έβαλαν σε τρεις στήλες κι εμείς παίρναμε κάθε φορά το σωστό.

Κι αφού τα μάθαμε πάρα πολύ καλά τώρα θα τα παίξουμε. 
Τα πρώτα παιχνίδια είναι από το inschool. Πάτα την εικόνα και βρες ανάμεσα στις λέξεις τα ουσιαστικά.
Βάλε το ουσιαστικό που συμπληρώνει την κάθε πρόταση.
Εδώ βρες σε ποια ομάδα ανήκει κάθε ουσιαστικό.
Τώρα προσπάθησε να βρεις το γένος των ουσιαστικών στα δύο παρακάτω παιχνίδια.

Και για να μην ξεχνάμε την ορθογραφία των ουσιαστικών συμπλήρωσε τις καταλήξεις τους στο παρακάτω παιχνίδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου