Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

ΟΙ ΘΕΕΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ 

Ποτέ δεν μας φτάνει η 1 διδακτική ώρα που έχουμε στη διάθεσή μας για να κάνουμε το μάθημα της ιστορίας όπως πρέπει. Είναι τόσες πολλές οι πληροφορίες που πρέπει να μοιραστείς και υπάρχουν τόσες ωραίες πηγές στο διαδίκτυο που δεν προλαβαίνεις να τα δείξεις όλα στα παιδιά. Δεν πειράζει όμως, θα τα δούμε εδώ.
Και σε αυτό το μάθημα, όπως και στο προηγούμενο χρησιμοποιήσαμε το φωτόδεντρο για να γνωρίσουμε τις θεές του Ολύμπου. Πάτα πάνω στις εικόνες τους για να δεις ξανά τις παρουσιάσεις που είδαμε και στην τάξη με την ησυχία σου. Πρώτα η θεά Ήρα.
Πατώντας την εικόνα μπορείς να μάθεις για την Αφροδίτη.       
Εδώ μπορείς να μάθεις για την Αθηνά.
Μπορείς επίσης να επισκεφτείς την σελίδα του μουσείου Ακρόπολης και να μάθεις περισσότερα για τη θεά Αθηνά πατώντας την παρακάτω εικόνα.
Η θεά Αθηνά είχε πολλές ιδιότητες και ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στους ανθρώπους. Γι' αυτό θα δούμε και πολλά έργα τέχνης με θέμα την Αθηνά. Αν πατήσεις την εικόνα παρακάτω θα μεταφερθείς στο μουσείο της θεάς Αθηνάς και θα μπορέσεις να δεις κι άλλα έργα τέχνης για εκείνη.
Μάθαμε ότι η Αθηνά λεγόταν κι Εργάνη όταν προστάτευε την εργασία και παρακολουθήσαμε τον μύθο της Αράχνης.
Άλλη σημαντική θεά ήταν η θεά Δήμητρα. Θεά της γεωργίας που έμαθε στους ανθρώπους να καλλιεργούν τη γη και να σπέρνουν το σιτάρι. Πάτα την εικόνα της για να μάθεις περισσότερα.
Μπορείς επίσης να μάθεις περισσότερα για τη θεά Δήμητρα από το Μουσείο Λούλη. Πάτα πάνω στην εικόνα.
Η Δήμητρα είχε μία κόρη την Περσεφόνη. Όταν την είδε ο Πλούτωνας την ερωτεύτηκε και θέλησε να την πάρει στον Άδη. Άκουσε ένα τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι που λέγεται Ο εφιάλτης της Περσεφόνης.
Κι εδώ μπορείς να παρακολουθήσεις ξανά τον μύθο της Περσεφόνης.
Στον Όλυμπο κατοικούσε επίσης και η θεά Άρτεμη, αδερφή του Απόλλωνα και θεά του κυνηγιού. Πάτα την εικόνα της και θα μάθεις περισσότερα.
Παρακάτω μπορείς να δεις μία παρουσίαση του Ηλία Ηλιάδη για τις θεές του Ολύμπου με πολύ ωραίες εικόνες. 
Κι εδώ μπορείς να παρακολουθήσεις το μάθημά μας σε βίντεο.
Αν θέλεις να μάθεις ακόμα πιο πολλά για τις θεές του Ολύμπου μπορείς να επισκεφτείς την σελίδα της wikipedia
ή να πατήσεις την παρακάτω εικόνα.
Οι άνθρωποι έφτιαχναν όμορφους ναούς για να λατρεύουν τους θεούς τους. Κάποιοι από αυτούς υπάρχουν ακόμα και σήμερα όπως το Πάνθεον της Ρώμης, η Ροτόντα στη Θεσσαλονίκη. Πάτα πάνω στην εικόνα για να μάθεις πιο πολλές πληροφορίες.
Και φυσικά δεν ξεχνάμε τον Παρθενώνας στην Αθήνα όπου ήταν αφιερωμένος στη θεά Αθηνά και πάνω του έχει σκαλιστεί η γέννηση της θεάς και η μάχη της με τον Ποσειδώνα. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα πατώντας την εικόνα και να κάνεις μία εικονική περιήγηση στην Ακρόπολη.
Μάθαμε επίσης ότι εκτός από τις θεές υπήρχαν και διάφορες άλλες μικρότερες θεότητες όπως οι Νηρηίδες, οι Μούσες, οι Χάριτες. Αν πατήσεις στην εικόνα θα διαβάσεις περισσότερα γι' αυτές από τη σελίδα http://podilato98.blogspot.gr/.
Στην τάξη κάναμε άλλο ένα παιχνίδι αντιστοίχισης για τις θεές και τα σύμβολά τους
και μία ακόμα εργασία κόψε - κόλλησε όμοια με εκείνη που κάναμε στους θεούς. 
Κι αφού τα μάθαμε όλα πάρα πολύ καλά πάμε να παίξουμε.
Σε αυτό το παιχνίδι βρες ποια θεά είναι στην εικόνα.

Μπορείς να βρεις κι εδώ τους θεούς;
Σε αυτό το παιχνίδι βρες το σύμβολο του κάθε θεού.
Παίξε με τα αινίγματα και βρες ποιος θεός κρύβεται.
Πόσο καλά ξέρεις τους θεούς; Παίξε το παρακάτω παιχνίδι και κάνε εξάσκηση.
Θυμάσαι τους αγώνες των θεών; Παίξε το παρακάτω παιχνίδι και βρες την σωστή απάντηση.
Παίξε με τον μύθο της Αθηνάς και του Ποσειδώνα στο παρακάτω παιχνίδι.
Και σε αυτό το παιχνίδι δες πόσο καλά έμαθες τον μύθο της Δήμητρας και της Περσεφόνης.
Και λίγη ζωγραφική. Ζωγράφισε την θεά Αθηνά με όποια χρώματα θέλεις.

Την επόμενη φορά που είχαμε ιστορία αντί να προχωρήσουμε κάναμε μία καλή επανάληψη σε όλους τους θεούς του Ολύμπου. Το αγαπημένο μας παιχνίδι ήταν οι σκιτσομαχίες. Κάθε παιδί διάλεγε μία καρτέλα που είχε γραμμένο το όνομα ενός θεού και τις διάβαζε χωρίς να τη δουν οι συμμαθητές του.
Στη συνέχεια έπρεπε να σκιτσάρει στον πίνακα ότι ήθελε που να παραπέμπει σε αυτόν τον θεό και τα άλλα παιδιά έπρεπε να το βρουν. Το παιδί που έβρισκε τον θεό έπαιρνε τη σειρά του στον πίνακα. Το παιχνίδι μας άρεσε πολύ αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβαν να παίξουν όλα τα παιδιά. Υπόσχομαι όμως να το παίξουμε ξανά στην επανάληψη της ενότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου