Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

ΟΙ ΘΕΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ

Οι άνθρωποι φαντάζονταν τους θεούς τους να κατοικούν στον Όλυμπο, στο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, με ύψος 2.918 μέτρα. Ο Όλυμπος βρίσκεται στα σύνορα Μακεδονίας- Θεσσαλίας και οι κορυφές του είναι γεμάτες ομίχλη και χαμηλά σύννεφα.(πηγή: http://fysiognwsia.blogspot.gr/)
Εκείνη την εποχή ήταν αδύνατη η ανάβαση στην κορυφή του βουνού. Γι' αυτό και οι αρχαίοι Έλληνες διάλεξαν τον Όλυμπο για κατοικία των θεών τους. Αυτό μπορούμε να το καταλάβουμε κοιτώντας τις εικόνες του Ολύμπου. 

Στην τάξη χρησιμοποιήσαμε την σελίδα του φωτόδεντρου για να μάθουμε περισσότερα για τους θεούς του Ολύμπου. Μέσα από την σελίδα αυτή μάθαμε περισσότερες πληροφορίες, είδαμε διάφορες εικόνες κι αγάλματα των θεών κι ακούσαμε τραγούδια. Μπορείς να δεις ξανά τους θεούς διαλέγοντας από τις εικόνες παρακάτω.
Εδώ θα δεις ξανά τον Δία.
Εδώ για τον Ποσειδώνα. 
Εδώ για τον Απόλλωνα.
Πάτα πάνω στην εικόνα για να μάθεις για τον Ήφαιστο.
Κι εδώ για τον Ερμή.
Εδώ θα δεις ξανά τον Άρη.
Και τέλος εδώ για τον Πλούτωνα.
Κι ας μην ξεχνάμε τον Διόνυσο, τον θεό του αμπελιού και του κρασιού.
Στην τάξη αναφέραμε και τον Ασκληπιό, τον θεό της ιατρικής.
Μπορείς να ακούσεις το μάθημά μας βλέποντας το παρακάτω βίντεο. Έχει και πολλές ωραίες εικόνες από αγάλματα και πίνακες για τους θεούς.
κι εδώ μπορείς να παρακολουθήσεις ξανά το βίντεο για όλους τους θεούς του Ολύμπου.
Εδώ μπορείς να δεις μία πολύ ωραία παρουσίαση του Ηλιάδη Ηλία για τους θεούς του ολύμπου.
Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τους θεούς μπορείς να επισκεφτείς τη σελίδα της wikipedia
ή να πατήσεις πάνω στην παρακάτω εικόνα.
Στην τάξη παίξαμε ένα μικρό παιχνιδάκι αντιστοίχισης των θεών και των συμβόλων τους
κι αφού τα μάθαμε καλά κάναμε μία εργασία κόψε- κόλλησε όπου έπρεπε να βρούμε ποιος θεός ήταν στην εικόνα, να κολλήσουμε το όνομά του και δύο σύμβολά του. Όταν τελειώσαμε ζωγραφίσαμε κι εμείς τους Θεούς.

Φυσικά δεν παραλείψαμε να αναφερθούμε στον μύθο της Ευρώπης. Παρακάτω μπορείς να παρακολουθήσεις δύο βίντεο για τον μύθο αυτό και να μάθεις περισσότερα για τον Κάδμο, τον αδερφό της Ευρώπης.

Και τώρα που μάθαμε καλά τους θεούς πάμε να παίξουμε. Πάτα πάνω στην εικόνα και διάλεξε τη σωστή λέξη για να συμπληρώσεις το κείμενο. Όταν τελειώσεις πάτα επόμενη άσκηση για να βρεις ποιος θεός είναι.
Βοήθησε την τολμηρή να βρει το σκυλάκι που της πήρε ο Πλούτωνας.
Θέλεις να δεις πού λάτρευαν τους θεούς του Ολύμπου οι αρχαίοι Έλληνες; Διάλεξε την σωστή απάντηση για να δεις τι θα σχηματιστεί.
Παίξε με τον μύθο της Ευρώπης στο παρακάτω παιχνίδι.
Και τέλος εδώ μπορείς να ζωγραφίσεις τους θεούς με όποια χρώματα θέλεις. Πάτα πάνω στην εικόνα του θεού που θέλεις να ζωγραφίσεις.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου