Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, Η ΠΑΝΔΩΡΑ, Ο ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑΣ ΚΑΙ Η ΠΥΡΡΑ

Ο Επιμηθέας έδωσε όλα τα χαρίσματα στα ζώα και κράτησε ελάχιστα για τους ανθρώπους. Ο Προμηθέας όμως που αγαπούσε τους ανθρώπους τους έκανε το καλύτερο δώρο που μέχρι τότε μόνο οι θεοί είχαν. Την φωτιά.
Ανέβηκε στο εργαστήρι του Ήφαιστου και πήρε τη φωτιά. Με αυτή δίδαξε στους ανθρώπους πώς να ζεσταίνονται και να προστατεύονται.
Στην τάξη ακούσαμε και το τραγούδι του Ξυλούρη "Ο Γίγαντας" που αφηγείται την ιστορία του Προμηθέα.
Ο Δίας για να τιμωρήσει τους ανθρώπους έστειλε την Πανδώρα με ένα πιθάρι γεμάτο συμφορές.
Δυστυχώς η Πανδώρα το άνοιξε αλλά πρόλαβε να το κλείσει κρατώντας μέσα την ελπίδα. Ρώτησα τα παιδιά τι συμβολίζει για αυτά την ελπίδα. Οι απαντήσεις πολλές αλλά η επικρατέστερη ήταν η ζωή. Καταλήξαμε ότι η ζωή φέρνει ελπίδα γιατί δεν σταματάμε να προσπαθούμε για το καλύτερο. Θέλοντας να φτιάξουμε κι εμείς το δικό μας κουτί της Πανδώρας σκεφτήκαμε να κόψουμε φύλλα. Κι αυτό γιατί όπως ένα δέντρο χάνεται, μαραίνεται αλλά ζωντανεύει ξανά έτσι και η ανθρωπότητα ξαναγεννιέται από τις στάχτες της. Γράψαμε λοιπόν τις συμφορές που μας έρχονταν στο μυαλό.
 Τις κλείσαμε στο δικό μας κουτί. 
Στη συνέχεια κάθε ομάδα διάλεγε μία συμφορά κι αφού την διάβαζε στην τάξη μας έλεγε πώς μπορούμε να βρούμε την ελπίδα σε αυτή. 
Στην πορεία του μαθήματος όπου φτάσαμε στον Δευκαλίωνα και την Πύρρα θυμηθήκαμε την κιβωτό του Νώε που είχαμε αναφέρει και πέρσι.
Παρακάτω μπορείς να δεις μια παρουσίαση του Ηλία Ηλιάδη για όλο το μάθημα με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Κι αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για την Πανδώρα, τον Δευκαλίωνα και την Πύρρα μπορείς να επισκεφτείς τη σελίδα της el.wikipedia πατώντας το όνομα εκείνου που σε ενδιαφέρει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου