Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

ΜΑΘΗΜΑ 1 

ΑΡΙΘΜΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1000


Τους αριθμούς μέχρι το 1000 τους είχαμε μάθει καλά πέρσι και τους θυμόμασταν αρκετά καλά αφού έπεφταν και προς το τέλος της περσινής ύλης. Φέτος τους είδαμε ξανά με περισσότερες δραστηριότητες και πιο πολλές ασκησούλες. 
Αρχικά μετρήσαμε 5- 5, 10-10, 100-100 μέχρι το 1000 ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντας. Έπειτα, διαβάσαμε τριψήφιους αριθμούς από τον πίνακα για να τους θυμηθούμε και τους χωρίσαμε σε εκατοντάδες, δεκάδες και μονάδες. Βρήκαμε τον προηγούμενο και τον επόμενο, ανεβήκαμε και κατεβήκαμε δεκάδα ή εκατοντάδα και είδαμε ποιο ψηφίο αλλάζει.Στη συνέχεια μοίρασα τρεις καρτέλες με μονοψήφιους αριθμούς σε κάθε ομάδα των δύο ατόμων. Ζήτησα να μου φτιάξουν τον μεγαλύτερο κι έπειτα τον μικρότερο αριθμό που μπορούσαν με αυτές τις καρτέλες. Κάθε φορά γράφαμε τον αριθμό στο τετράδιό μας. 

Μετά φτιάξαμε με τις καρτέλες μας όλους τους πιθανούς συνδυασμούς και τους γράψαμε κι αυτούς στη μέση του τετραδίου μας. Γράψαμε κι εκεί τον προηγούμενο και τον επόμενο, ο καθένας μόνος του αυτή τη φορά.
Κι εκεί που νομίζαμε ότι είχαμε τελειώσει ήρθαν στην τάξη μας οι Προβληματισμένοι φάκελοι!
Μην τους βλέπετε έτσι χαμογελαστούς. Είναι πολύ πονηροί! Μας είπαν ότι θα έρχονται όλο το χρόνο στην τάξη μας και θα μας ζητούν να τους βοηθήσουμε να λύσουν το πρόβλημα που κουβαλούν μέσα τους. Έτσι, για να αλαφρώσουν. Διάλεξε λοιπόν, κάθε ομάδα έναν φάκελο και τον άνοιξε.
Μέσα κρυβόταν έναν αίνιγμα. Έπρεπε εμείς να το λύσουμε και να βρούμε ποιον τριψήφιο αριθμό μας ζητούσε. Δεν μπορώ να πω ότι ήταν εύκολο αλλά η προσπάθεια μετράει. 
Και όπως πάντα, για να κάνουμε εξάσκηση θα παίξουμε πολλά παιχνίδια. Κάποια έχουν ήδη αναρτηθεί στο μάθημα της Δευτέρας τάξης αλλά θα τα αναρτήσουμε ξανά για να μην ψάχνουμε. Επειδή είναι πολλά θα βάλουμε σε αυτή την ανάρτηση μερικά. Τα υπόλοιπα θα τα βρεις και στις ετικέτες της αρχικής σελίδας με τον τίτλο Παιχνίδια με αριθμούς ως το 1000.
Φτιάξε όποιον αριθμό θέλεις και όταν τελειώσεις πάτα την μεγάλη παύλα για να ενωθεί και να τον διαβάσεις.
Στο παρακάτω παιχνίδι πρέπει να φτιάξεις τον αριθμό που σου ζητούν.  Διάλεξε πρώτα το 100 από αριστερά και θα σου εμφανιστεί κάτω από την οθόνη ένας αριθμός. Διάλεξε τις εκατοντάδες, τις δεκάδες και τις μονάδες που χρειάζεσαι για να φτιάξεις τον αριθμό.
Παίξε με το Φωτόδεντρο. Διάβασε τις οδηγίες που σου ζητά η κάθε άσκηση επάνω. Μπορεί να φαίνεται η ίδια εικόνα αλλά κάθε μία είναι διαφορετική δραστηριότητα.








Στο παρακάτω παιχνίδι ρύθμισε με τις μπάρες τον μεγαλύτερο αριθμό που θέλεις να σου εμφανίζεται στον παιχνίδι. Βάλε τους αριθμούς στη σειρά ξεκινώντας από τον μικρότερο. Διάλεξε τον αριθμό και βάλε το φυλλαράκι στην τρυπούλα του δέντρου. Το φύλλο θα μεγαλώσει κι αν τα έχεις κάνει σωστά μία κάμπια θα φάει τα φυλλαράκια σου.

Βρες ποια φούσκα έχει τον σωστό αριθμό για να δεις το δελφίνι. Αν πατήσεις λάθος αριθμό ο καρχαρίας θα σου φάει τη βάρκα.

Συμπλήρωσε τον αριθμό που λείπει από τα φαντασματάκια.
Σε αυτό το τελευταίο παιχνίδι βοήθησε τον Ντέιβ να βάλει τους πιγκουίνους στη σωστή τους θέση. Διάλεξε το δεύτερο επίπεδο και τοποθέτησε κάθε πιγκουίνο στη θέση του ανάλογα με το πώς διαβάζεται.
Τα παρακάτω παιχνίδια είναι από το inschool. Εδώ προσπάθησε να αναλύσεις τους αριθμούς.
Βρες τον προηγούμενο και τον επόμενο αριθμό.
Σε αυτό το παιχνίδι διάλεξε το 2 επίπεδο και βάλε το φρούτο με το σημαδάκι της ανισότητας ή της ισότητας ανάμεσα στους αριθμούς.
Εδώ βρες τον κανόνα και συμπλήρωσε τον αριθμό που λείπει από το μπλουζάκι της απλώστρας.
Και τέλος μερικές σπαζοκεφαλιές με το κομπιουτεράκι από το φωτόδεντρο. Κάθε εικόνα είναι και διαφορετική δραστηριότητα.

Καλή διασκέδαση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου