Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΜΙΝΩΑΣ ΚΑΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ 

Το όνομα Μίνωας είχαν όλοι οι βασιλιάδες της Κρήτης. Ο Μίνωας κυβερνούσε όλη την Κρήτη, που ήταν περίπου 100 πόλεις με πρωτεύουσα την Κνωσό, όπου είχε και το ανάκτορό του. Ο Μίνωας, σύμφωνα με την μυθολογία, ήταν γιος του Δία και της Ευρώπης. Είχε δύο αδέρφια, τον Ραδάμανθη και τον Σαρπηδόνα. 
Ο Μίνωας παντρεύτηκε την Πασιφάη
κι απέκτησε μαζί της τρεις 4 γιους και 4 κόρες. Τότε στην Κρήτη βασιλιάς ήταν ο Αστέριος, ο οποίος μην έχοντας παιδιά υιοθέτησε τα παιδιά της Ευρώπης. Όταν πέθανε ο Αστέριος κάποιος από τους τρεις έπρεπε να πάρει το θρόνο. Ο Μίνωας, για να διεκδικήσει το θρόνο και να αποδείξει στα αδέρφια του ότι αυτός ήταν ο εκλεκτός μιας και οι θεοί τον είχαν διαλέξει και του έδιναν ό,τι τους ζητούσε, προσευχήθηκε στον Ποσειδώνα να του στείλει έναν ταύρο για να τον θυσιάσει. Αμέσως αναδύθηκε από τα νερά ένας όμορφος ταύρος και όλοι πείστηκαν ότι ο Μίνωας έπρεπε να είναι ο επόμενος βασιλιάς. Όμως ο Μίνωας, συνεπαρμένος από την ομορφιά του ταύρου, δεν τήρησε την υπόσχεσή του και θυσίασε έναν άλλο ταύρο στη θέση του. Η τιμωρία του όμως δεν άργησε να έρθει. Ο Ποσειδώνας έκανε την Πασιφάη να ερωτευτεί τον ταύρο. Η Πασιφάη ζήτησε την βοήθεια του Δαίδαλου για να ενωθεί με τον ταύρο κι εκείνος της έφτιαξε ένα ξύλινο ομοίωμα αγελάδος για να μπει μέσα.
Από την ένωσή τους γεννήθηκε ο Μινώταυρος, που είχε σώμα ανθρώπου και κεφάλι ταύρου.
Αμέσως μετά την γέννησή του φυλακίστηκε στον λαβύρινθο
που κατασκεύασε ο ίδιος ο Δαίδαλος. 
Ο Μίνωας για να τιμωρήσει τον Δαίδαλο τον φυλάκισε. Η ιστορία του Δαίδαλου που δραπέτευσε από το παλάτι με κέρινα φτερά την έχουμε ήδη μάθει. Αν θέλεις να τη θυμηθείς παρακολούθησε το παρακάτω βίντεο.
Την συνέχεια της ιστορίας του Μινώταυρου επίσης την είχαμε μάθει μέσα από τον μύθο του Θησέα. Παρακολούθησε το παρακάτω βίντεο για να την θυμηθείς.
Ο Μίνωας κυβέρνησε πολλά χρόνια χαρίζοντας στην Κρήτη ειρήνη, ευημερία και δίκαιους νόμους. Μάλιστα πίστευαν πως όταν πέθανε κατέβηκε στον Άδη κι έγινε αρχιδικαστής των νεκρών με τα δύο του αδέρφια.
Το σημαντικότερο όμως κατόρθωμά του ήταν η κυριαρχία του στις θάλασσες χάρη στο δυνατό στόλο που είχε οργανώσει. Ο Μίνωας πέθανε στην πόλη Κάμικο της Σικελίας, όταν είχε πάει να ψάξει τον Δαίδαλο που είχε δραπετεύσει. Για να είναι μάλιστα σίγουρος ότι δεν τον έκρυβαν έδειχνε όπου πήγαινε ένα σαλιγκάρι και μία κλωστή και υποσχόταν μεγάλη αμοιβή σε όποιον θα κατάφερνε να περνούσε την κλωστή μέσα από το σαλιγκάρι, βέβαιος ότι μόνο ο Δαίδαλος θα μπορούσε να πετύχει κάτι τέτοιο. Όταν έφτασε στην Κάμικο έδειξε το σαλιγκάρι και στον βασιλιά Κώκαλο ο οποίος το πήγε στον Δαίδαλο που κρυβόταν στο παλάτι και κατάφερε να περάσει την κλωστή μέσα από το σαλιγκάρι δένοντάς την σε ένα μυρμήγκι. Έτσι ο Μίνωας κατάλαβε ότι ο Δαίδαλος κρυβόταν εκεί και απαίτησε από τον Κώκαλο να του τον παραδώσει. Ο Κώκαλος δέχτηκε να τον παραδώσει αφού πρώτα φιλοξενούσε τον Μίνωα. Ο Μίνωας ανυποψίαστος πήγε να κάνει ένα μπάνιο αλλά την ώρα του λουτρού οι κόρες του Κώκαλου έριξαν ζεματιστό νερό με αποτέλεσμα ο Μίνωας να πεθάνει. Αυτό ήταν και το αναπάντεχο τέλος ενός μεγάλου βασιλιά.
(πηγή: el.wikipedia.org)
Πάμε να παίξουμε με το βασιλιά Μίνωα; Διάλεξε τη σωστή λέξη και συμπλήρωσε το κείμενο.
πηγή:users.sch.gr/tsimoulis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου