Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

ΜΑΘΗΜΑ 19 (2) 
ΔΙΠΛΑ ΑΘΡΟΙΣΜΑΤΑ -ΜΙΣΟ 

Πολλές φορές τα παιδιά παίζουν με κάρτες ή τάπες ή αυτοκόλλητα και χρησιμοποιούν τη φράση: Αυτό το έχω διπλό. Αυτή τη φράση χρησιμοποίησα κι εγώ για να μάθουμε τα διπλά αθροίσματα.
Μόνο που δεν έφερα κάρτες αλλά έφτιαξα δικές μου με γλειφιτζούρια. Φρόντισα κάποια να είναι ακριβώς ίδια.
 Έδειξα ένα στα παιδιά και τους είπα ότι το έχω διπλό. Τα ρώτησα τι σημαίνει διπλό και μου απάντησαν δύο φορές ακριβώς το ίδιο. Ψάξαμε λοιπόν στις κάρτες μου και βρήκαμε όλα τα διπλά. Έπειτα είπαμε ότι υπάρχουν κι αριθμοί που είναι διπλοί. Παίξαμε τους ντετέκτιβ για να βρούμε πού κρύβονταν μέσα στην τάξη μας οι διπλοί αριθμοί. Τους βρήκαμε μέσα στα σπιτάκια με τα ζευγαράκια που είχαμε φτιάξει και τους φέραμε κοντά μας. Επειδή όμως δεν έχουμε μάθει ακόμα όλα τα ζευγαράκια αυτά που μας έλειπαν τα συμπληρώσαμε εμείς.
Κάναμε αντιστοιχίσεις εικόνων και αριθμών και για περισσότερη εξάσκηση παίξαμε το παρακάτω παιχνίδι προσπερνώντας τα αθροίσματα πάνω από το 5.
πηγή: .ictgames.com
Αφού βρήκαμε πολύ εύκολα πόσο κάνει κάθε ζευγαράκι δουλέψαμε το μισό πάλι με τις κάρτες. Έδινα σε ένα παιδί συγκεκριμένο αριθμό καρτών και του ζητούσα να τις μοιραστεί δίκαια με έναν συμμαθητή του. Αφού μοιραζόμασταν τις κάρτες βρίσκαμε και το ζευγαράκι με το διπλό άθροισμα που αντιστοιχούσε στη μοιρασιά για να βλέπουμε ότι ένας αριθμός έδειχνε τα γλειφιτζούρια του ενός παιδιού και ο άλλος αριθμός τα γλειφιτζούρια του άλλου. 
Για περισσότερη εξάσκηση και για να κερδίσουμε αυτοκόλλητα απαντήσαμε στις ερωτήσεις της παρακάτω παρουσίασης


και παίξαμε το παρακάτω παιχνίδι με τα μισά και τα διπλά.
πηγή: topmarks.co.uk
Για να θυμόμαστε καλύτερα τα διπλά αθροίσματα μπορούμε να παρακολουθήσουμε το παρακάτω βίντεο από την κυρία Σιντορέ που τα έχει σε στιχάκια.
Εμείς βέβαια δουλέψαμε μόνο τα διπλά αθροίσματα μέχρι το 10. 
Πάμε να παίξουμε ένα παιχνίδι μνήμης και να βρούμε τα διπλά αθροίσματα με την πασχαλίτσα;
πηγή: maths-games.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου