Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΔΟΝΤΑΚΙΑ ΜΟΥ  (3) 
ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ 

Μετά τη γνωριμία μας με τα νεογιλά δόντια ήρθε η ώρα να μάθουμε τι δοντάκια υπάρχουν μέσα στο στόμα μας. 
Αφού πλύναμε τα χέρια μας αγγίξαμε ένα- ένα τα δόντια μας μέσα στο στόμα μας για να δούμε αν είναι όλα ίδια. Συζητήσαμε για το λόγο που είναι όλα διαφορετικά και μάθαμε ότι όλα έχουν να κάνουν μια ξεχωριστή δουλειά. 
Κρατώντας πανοραμικές ακτινογραφίες είδαμε ότι τα ούτε τα παιδικά δόντια είναι ίδια με τα νεογιλά αλλά και το σχήμα μεταξύ των δοντιών διαφέρει. 
Είχα ζητήσει από τα παιδιά να φέρουν ένα μήλο. Βγάλαμε το μήλο μας και φάγαμε μία μπουκιά. Από το αποτύπωμα των δοντιών είδαμε με ποια δόντια δαγκώσαμε, με ποια κόψαμε και με ποια μασήσαμε.
Δείχνοντας εικόνες με δόντια στα παιδιά είδαμε ότι το κομμάτι που φαίνεται στο στόμα μας είναι μόνο το άσπρο ενώ το ροζ δεν το βλέπουμε. Με τις εικόνες αυτές φτιάξαμε μία αφίσα για την τάξη μας. 
Στη συνέχεια μέσα από την παρακάτω παρουσίαση μάθαμε αναλυτικότερα τα είδη των δοντιών κι αντίστοιχα τα ζωγραφίζαμε στην δική μας αφίσα.
πηγή: nipapadim/eidi-dontion
Μαθαίνοντας καινούριες πληροφορίες για κάθε δόντι, κομμάτι- κομμάτι τις συμπληρώναμε στην ατομική μας αφίσα.

Αφού τα μάθαμε καλά και είδαμε πόσα δόντια έχουμε στο στόμα μας συνολικά από κάθε είδος (κάναμε κι επανάληψη στην πρόσθεση) παίξαμε με την παρακάτω εφαρμογή βάζοντάς τα στη θέση τους.
πηγή: childrensuniversity.manchester.ac.uk
Σειρά είχε η προσωπική παρατήρηση. Ανταλλάξαμε αφίσες και παρατηρήσαμε το χαμόγελο του συμμαθητή μας. Είδαμε ποια δόντια φαίνονται και ποια του λείπουν και προσπαθήσαμε να φτιάξουμε τα δόντια του στο χαμογελόμετρό μας.

Και με τα ζώα; Τι γίνεται με τα ζώα. Παρατηρώντας εικόνες με δόντια ζώων


είδαμε ότι κάποια έχουν τομείς ενώ κάποια άλλα κυνόδοντες. Έτσι μάθαμε για τα φυτοφάγα και τα σαρκοφάγα ζώα και γιατί έχει το καθένα αυτό το είδος δοντιών. Παρακολουθήσαμε το παρακάτω βίντεο για να δούμε πώς θα έμοιαζαν οι άνθρωποι αν είχαν τα δόντια των ζώων.

Παίξαμε το παρακάτω παιχνίδι προσπαθώντας να δώσουμε τα σωστά δόντια σε κάθε ζώο και στον άνθρωπο για να μπορέσουν να φάνε το φαγητό τους.
πηγή: flash.topmarks.co.uk
Σειρά είχε ένα θεατρικό παιχνίδι όπου ήμασταν διάφορα ζώα και είχαμε πρόβλημα με τα δόντια μας. 
Τέλος, μετά από όλα αυτά, χωριστήκαμε σε 2 ομάδες και κάθε ομάδα ανέλαβε να φτιάξει το πάνω ή το κάτω σαγόνι με τα δόντια στη σωστή τους θέση. Πήραμε πλαστελίνες, συζητήσαμε τι θα φτιάξει ο καθένας και τα αποτελέσματα θεαματικά.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου