Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ Νν

Συνεχίζοντας την ιστορία της Γραμματοχώρας μας προσθέσαμε άλλον έναν κάτοικο, το Νίκο.
Ο Νίκος ήρθε από τη Νεάπολη με νταλίκα. Είναι νοσοκόμος και μας έφερε νερό.  

Κι αφού μας έφερε νερό ήπιαμε όλοι από το παγουρίνο μας λίγο νεράκι για να μην του χαλάσουμε το χατήρι. Το προφέραμε συνεχόμενα, κοφτά, ψιθυριστά και όσο πιο δυνατά μπορούσαμε κι αποφασίσαμε ότι δεν έχει πολύ δυνατή φωνή και για αυτό το βάλαμε να κάνει παρέα με τα άλλα γράμμα που μιλούν σιγανά. Βρήκαμε ποια παιδιά έχουν αυτό το γράμμα στο όνομά τους.
Όπως πάντα του γράψαμε ένα γράμμα με όλες τις αγαπημένες του λέξεις, αυτές που ξεκινούν με Νν
και πήραμε μερικές ιδέες από την Ντροπαλή ντομάτα.
Παίξαμε τους ντετέκτιβ και το εντοπίσαμε με το φακό μας στην καρτέλα μας και μάθαμε να γράφουμε το μεγάλο Ν και το μικρό ν. Για να το θυμηθείς δες το παρακάτω βίντεο.
Το φτιάξαμε με διάφορους τρόπους, στον αέρα, στο θρανίο, με πλαστελίνη, στο διαδραστικό κ.α. και πριν φωνάξουμε τον ταχυδρόμο να πάρει το γράμμα του φτιάξαμε κι ένα βιβλίο.
Έπειτα φτιάξαμε τις παρεούλες του και ανακαλύψαμε καινούριες λέξεις. 


Με τα καρτελάκια μας παίξαμε με τη λέξη πανί φτιάχνοντας και καινούριες με αυτές που είχαμε στο φάκελό μας όπως ένα- πένα- πάνα- πινέλο- πεπόνι- πατίνι. 
Τη 2η μέρα, μιας και δεν είχαμε κείμενο, την εκμεταλλευτήκαμε για παιχνίδι. Πρώτα είπαμε να θυμηθούμε τι έχουμε διαβάσει μέχρι τώρα. Αριθμήσαμε τα δισέλιδα και κάθε παιδί έριχνε ένα ζάρι και διάβαζε το δισέλιδο που του τύχαινε στο ζάρι.
Έπειτα παίξαμε το παιχνίδι "Να ένα...". Κάθε παιδί πήρε μία καρτέλα με μία προτασούλα που ξεκινούσε με τις λέξεις: Να ένα... Τα παιδιά έπρεπε να διαβάσουν την προτασούλα τους και να βρουν την εικόνα που αντιστοιχούσε σε αυτήν και να την κολλήσουν.
Τέλος πήραμε κάτι συννεφάκια που πήραν τις λέξεις, τις έκοψαν σε παρεούλες και τις έκαναν παρεοσαλάτα. Εμείς έπρεπε να ανακαλύψουμε ποια λέξη ανακάτεψαν τα συννεφάκια και να τη γράψουμε σωστά στα παραθυράκια μας.

Τώρα μπορούμε να παίξουμε κι εδώ με το γράμμα Νν. Τα πρώτα παιχνίδια είναι από τη σελίδα inschool.gr. Ποια εικόνα αρχίζει από το γράμμα Νν;

Ποια εικόνα αρχίζει από τη συλλαβή στο παραθυράκι;
Από ποια συλλαβή αρχίζει η εικόνα;
Ακολούθησε τη μέλισσα και το γρύλο στο νησί και παίξε μαζί τους.
πηγή: jele.gr
Από τη σελίδα "Στην τάξη" παίζουμε με τις παρεούλες να και νι.
Και τέλος να μην ξεχάσουμε να πάμε στο λογισμικό του υπουργείου και να πατήσουμε το πρώτο παραθυράκι για να βρούμε στην εικόνα το Νν και να παίξουμε μαζί του. Αν δεν το βρεις στην πρώτη εικόνα πάτα το πράσινο φυλλαράκι για να προχωρήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου