Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ Λλ 

Νέο γράμμα, νέος επισκέπτης. Τα παιδιά έχουν καταλάβει ότι με κάθε γράμμα φτιάχνουμε ουσιαστικά και την ταυτότητα του επισκέπτη κι έτσι τώρα πια τη φτιάχνουμε μαζί. Αυτή τη φορά τον νέο μας επισκέπτη τον βαφτίσαμε Λεωνίδα.
Τα παιδιά αποφάσισαν ότι ο Λεωνίδας ήρθε από τη Λαμία με λεωφορείο, κάνει το επάγγελμα του λογιστή και μας έφερε λεμόνια.

Για να μάθουμε να το προφέρουμε σωστά κολλήσαμε τη γλώσσα μας στον ουρανίσκο και το λέγαμε μέχρι να μας τελειώσει η ανάσα. Το είπαμε σιγανά και δυνατά, συνεχόμενα, με εντάσεις και υφέσεις, αυξομειώνοντας τη φωνή μας και με όποιο άλλο τρόπο μπορούσαμε να σκεφτούμε. Προσπαθήσαμε να το πούμε και όσο πιο δυνατά μπορούσαμε για να μας ακούσει η μαμά από το σπίτι αλλά ανακαλύψαμε ότι δεν έχει δυνατή φωνή. Έτσι το βάλαμε να κάνει παρέα με τα άλλα γραμματάκια που μιλούν σιγανά.
Ως συνήθως φτιάξαμε για τον Λεωνίδα ένα γράμμα με τις αγαπημένες του λέξεις, αυτές που αρχίζουν από Λλ.
Φυσικά, πήραμε και μερικές ιδέες από το Λαχανιασμένο λεωφορείο.
Μάθαμε να το γράφουμε και το μεγάλο Λ και το μικρό λ. Είπαμε ότι το μικρό λ δεν πρέπει να μας ξεγελάει γιατί στην πραγματικότητα είναι γίγαντας!
Το φτιάξαμε με όλους τους γνωστούς μας τρόπους. Παίξαμε τους ντετέκτιβ και πριν φωνάξουμε τον ταχυδρόμο να πάρει το γράμμα φτιάξαμε το βιβλίο του Λλ βάζοντάς του τα λεμόνια του Λεωνίδα.
Φτιάξαμε τις παρεούλες του λα-λι-λε-λο και μέσα από την παρακάτω παρουσίαση τις διαβάσαμε αλλά ανακαλύψαμε και καινούριες λέξεις.

Με τα καρτελάκια μας παίξαμε με τις λέξεις: έλα- έλατο- αλάτι- παλάτι- πετάλι- πέταλο. 
Έπειτα για περισσότερη εξάσκηση παίξαμε στην τάξη το παρακάτω παιχνίδι.

Και όση ώρα κάναμε εξάσκηση ακούγαμε το τραγούδι "Λεμονάκι μυρωδάτο"
μα και τον "Πρίγκιπα Λεμόνη".
Για να παίξεις με το γράμμα Λλ πάτα τις εικόνες παρακάτω. Το πρώτο παιχνίδι είναι από τη σελίδα jele.gr. Βοήθησε κι εσύ στο κυνήγι του θησαυρού.

Τέλος πάμε στο λογισμικό του υπουργείου και στο πρώτο παραθυράκι για να βρούμε το Λλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου